Claas Avero 160_1

Dårlig treskersalg

Treskersalget siste sesong er tidenes bunnotering. Årsaken: Flere år med dårlige avlinger, og politisk usikkerhet. Claas topper foran MF og John Deere.

Publisert

Claas og Massey Ferguson oppfører seg nærmest som parhester i statistikken, mens de i markedet er erkerivaler. Begge er nøyaktig halvert fra forrige runde. Claas er mest tilbake i klasse Large, mens MFs største reduksjon er i klasse Medium. Begge har null nysolgte i klasse XL. Merk at vi i MFs tall også inkluderer Fendt og Sampo. Alle tre er i praksis identiske maskiner.John Deere skiller seg ut i årets lister, og gjør det godt i den største klassen. Felleskjøpet er eneste leverandør som øker fra sesongen 12/13 til 13/14. New Holland går også litt tilbake, særlig i klasse Large. I de to andre klassene holder den gule godt stand. Ut over disse fire er det ikke innrapportert at verken CaseIH eller Deutz-Fahr har solgt treskere i 2013/-14.

Totalmarkedet svikter

Gjennomsnittet siste fem år er 108 solgte maskiner. Sesongen 13/14 er oppsiktsvekkende dårlig med kun 75 treskere. Det er det laveste tallet som noen gang er registrert etter at skurtreskere ble vanlig som høstemaskin, og en tilbakegang på 40 prosent fra i fjor.

Avlinger og H/FrP

Leverandørene har to forklaringer som de blir møtt med ute hos kundene: Flere års dårlige kornavlinger bremser investeringslysta, sjøl om behovet absolutt er til stede. Situasjonen forverres av at den nye regjeringa har skapt betydelig uro og uvisse.

Claas leder over fem år

I tillegg til den årlige statistikken, fører Bedre Gardsdrift en femårsstatistikk. På grunn av det lave årlige volumet på treskere i Norge mener vi denne er mest interessant om du vil studere styrkeforholdet mellom merkene. He er Claas i tet, men avstanden til Massey Ferguson er ikke mer enn 10 treskere, tilsvarende to maskiner pr. år. New Holland holder tredjeplassen, omtrent halvparten så stor som Claas. John Deere følger et godt stykke bak som nummer fire.

Bedre Gardsdrifts tallmateriale

Treskerimportørene rapporterer inn sine tall til bransjeorganisasjonen TLIF. På grunn av EU-regler kan ikke TLIF gå ut med annet enn summen av hvor mange maskiner de har fått innrapportert. Derfor henter Bedre Gardsdrift sjøl inn tall fra hver enkelt importør, slik vi har gjort det nær sagt til alle tider. Disse tallene går vi ikke ut med før vi får sluttsummen til å stemme med TLIFs fasittall. Finner vi avvik, gjør vi det som må til for å luke dem ut. Derfor kan du stole på resultatene vi publiserer.

Mer i BG 8/14

I Bedre Gardsdrift nr. 8 2014 kan du lese mer om situasjonen på treskermarkedet. Denne utgaven av Norges største landbruksblad er i postkassene i slutten av oktober. Om du vil holde deg faglig oppdatert gjennom hele året, og ha god innsikt i markedet for landbruksmaskiner, kan du bestille abonnement her.

"
Powered by Labrador CMS