HadangerSider

Alko-salg fra gard ikke EØS-stridig

Eplesider som inneholder mer enn 4,7 prosent alkohol kan sannsynligvis selges rett fra nisjeprodusenten uten å komme i konflikt med EØS-avtalen.

Publisert

Så lenge vi snakker om eplesider med over 4,7 prosent alkoholinnhold, vil dette sannsynlligvis ikke komme i konflikt med EØS-avtalen. Foto: colourbox.com

Dette er konklusjonen i en utredning som Helse- og omsorgsdepartementet bestilte i juni. Det er professor Finn Arnesen og professor Fredrik Sejersted ved Senter for Europarett har utredet spørsmål knyttet til åpning av salg av alkoholholdige drikker rett fra nisjeprodusenter.

- Dette er gledelig og vil i så fall være positivt for en rekke produsenter. Vi kommer nå til å lese rapporten nøye og bruke noe tid før Regjeringen eventuelt kommer med forslag til endringer, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Eple- og pæresider, no problem!

Utrederne har foretatt en EØS-rettslig vurdering av om salg fra nisjeprodusenter, såkalt gardssalg, kan tillates for drikkevarer med mer enn 4,7 prosent alkohol, uten å svekke dagens Vinmonopolordning.

Utredningen viser at det for produkter som ligger utenfor EØS-avtalen, blant annet eplesider og pæresider, antakelig er et handlingsrom som gjør det mulig å åpne for salg av disse produktene utenfor Vinmonopolet.

Verre blir det når vin, øl og brennevin kommer på bordet

Utredningen viser samtidig at det er store EØS-rettslige utfordringer ved å tillate nisjesalg av produkter som er innenfor EØS-avtalen, det vil si. vin basert på druer, øl og brennevin.

Alkoholloven må forandres

En eventuell åpning for begrenset salg av produkter som ikke er omfattet av EØS-avtalen vil kreve endringer i alkoholloven og en nærmere vurdering av hvilke kriterier som skal legges til grunn for slikt salg.

Helse- og omsorgsdepartementet vil i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet se nærmere på hva dette betyr før Regjeringen tar stilling til hvordan dette vil bli fulgt opp.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS