VALTRA-XN 2
VALTRA-XN 2

Valtra X er tilbake

For 10 år siden prøvekjørte Bedre Gardsdrifts medarbeider Valtra XM med rammestyring og framhjulsstyring. Prosjekt ble lagt dødt av Agco, men står nå opp igjen som XN.

Publisert

Sving foran og på midten gir ekstrem smidighet.

Bedre Gardsdrifts medarbeider prøvekjørte prototypen med rammestyring og framhulsstyring kort tid etter at Agco hadde kjøpt Valtra. Planen var å lansere traktoren på Sima i februar 2005, men amerikanerne skjønte ikke konseptet og det ble lagt på is. Etterhvert har de amerikanske eierne skjønt mer av Valtras filosofi og gitt finnene lov til å børste støv av gamle innovasjoner.

Protypen av X med rammestyring og framhjulsstyring i 2004. Foto: Magnus Østby.

Prøvekjøringen i 2004 viste at kombinasjon av rammestyring og framhjulsstyring gir unike muligheter. Med begge deler aktivert får traktoren en enorm smidighet. Ved å låse rammestyringa og kun styre med framhjulene blir traktoren stabil ved transport. Vil du være skånsom mot underlaget kan den kjøres i såkalt hundegang, en funksjon som også gjør det lettere å feie langts bygninger, murer, rekkverk osv. på en presis og sikker måte. Kontrollen av leddstyringen og forakselen er automatisert, slik at graden av leddstyring reduseres etter som hastigheten øker. I høye hastigheter styres traktoren med vanlig forhjulsstyring. Traktorføreren kan også justere forholdet mellom leddstyring og forhjulsstyring i forhold til den aktuelle situasjonen.

Rammestyringen gjør traktoren 30 cm lengre.

Leddstyringen leveres som tilleggsutstyr på N123, N143 og N163 Direct. Hydraulikkpumpa leverer 160 l/min og traktoren har hydraulisk avstivning av forakselpendlingen, 171 hestekrefter med power boost og en kjørehastighet på 50 km/t. Traktorene kan utstyres med standard Valtra frontlastere eller heavy- duty frontlaster med massive lastearmer. Med leddstyring er N163 Direct 60 cm lengre og 300 kg tyngre enn standardmodellene. Vektfordelingen er 45% over forakselen og 55% over bakakselen.

XN fra oven.

Ifølge Valtra har studier vist at leddstyrte traktorer gjør frontlasteroppgaver 35-40% raskere enn standardtraktorer. Hastigheten er økt både ved forbedret smidighet, og det faktum at traktorens front- og bakpart kan kjøres sideveis, uten å måtte kjøre traktoren fremover og bakover.

Den leddstyrte N163 Direct vil gjennomgå testing vinteren og våren 2014. Serieproduksjon vil bli startet hos Valtra Unlimited Studio i slutten av 2014.

Powered by Labrador CMS