Øyvind Steinnes fjøs 1
Øyvind Steinnes fjøs 1

Utradisjonelt og billig robotfjøs

For 4,56 millioner pluss egeninnsats har Øyvind Steinnes fått nytt robotfjøs med 45 liggebåser.

Publisert

Med enkle og utradisjonelle løsninger har Øyvind Steinnes fått et fjøs som var billig nok til at han kunne satse på en framtid som melkebonde på heltid.

Inklusiv egeninnsats kostet fjøset til Øyvind Steinnes drøyt 100 000 kroner per båsplass. Det er omlag det halve av hva enkelte betaler for et tradisjonelt fjøs med tilsvarende produksjon.

Den lave prisen skyldes flere faktorer. Først og fremst har Øyvind Steinnes skrelt vekk alt unødig areal. Dernest har han valgt enkle og utradisjonelle løsninger. Bærekonstruksjon er stål mens vegger og tak består av brannhemmende sandwichelementer. Fôrbrettene er plassert langt ytterveggene, og fôret legges på plass med traktor fra utsiden.

Grovfôret legges rett på fôrbrettet via store porter.

Fjøset har full kjeller med et volum på 1150 m3, og spaltene er godkjent som lukket golv med maks fire prosent ammoniakkutslipp. Dermed er den ingen kostander knyttet til skraperenner eller utvendig kum.

Øyvind påpeker at strømforbruket er svært lite og at det kun er montert én 60 ampere sikring. Det månedlige strømregninga er på beskjedne 2500 kroner.

– Fordi det ikke er gjødseltrekk eller avansert fôring sparer jeg mye strøm. Dessuten har jeg valgt LED-belysning, forklarer ingeniøren.

Flere detaljer i Bedre Gardsdrift nr. 2:

Resten av historien om det utradisjonell fjøset i Hovsherad i Rogaland finner du på side 68 i neste utgave av Bedre Gardsdrift. Hvis du ikke er abonnent, kan du bestille det her. Et årsabonnement på Bedre Gardsdrift koster 560 kroner.

"
Powered by Labrador CMS