traktor 50 kmh førarkort arne jørgen solheim

Sp mener Solvik-Olsen skyver traktorlappen ut i det blå

Tidligere statssekretær, nå stortingsrepresentant, Geir Pollestad (Sp), mener samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen må skjære gjennom og snarest få innført den såkalte 50-lappen.

Publisert

Senterpartiets Geir Pollestad stusser over at regelendringen som skal la 18-åringer kunne kjøre 50 km/h-traktorer med et tilpasset kurs lar vente på seg.

Landbruksminister Geir Pollestad fra Senterpartiet
Geir Pollestad.

Den nye førerkortforskriften som ble innført 1. januar i 2005 medførte at alle som vil kjøre traktor som går fortere enn 40 km/h, med førerkort tatt etter den datoen, må ha førerrett for lastebil eller vogntog (klasse C eller CE). I juli 2013 sendte forrige regjering på høring forslag som skulle gi rett til å kjøre 50 km/t traktorer ved fylte 18 år og gjennomført 5 timers teorikurs i tillegg til å ha førerrett for vanlig traktor. Et forslag som daværende statssekretær i Samferdselsdepartementet Geir Pollestad sto i spissen for på tampen av sin regjeringstid.

Lang høsts ferd mot intet

Høringsfristen gikk ut i oktober 2013. Planen var at nytt regelverk skulle iverksettes raskt etter det. Etter regjeringsskiftet skjedde ingenting og Senterpartiets samferdselspolitiske talskvinne Janne Sjelmo Nordås (Sp) stilte nylig skriftlig spørsmål og etterlyste saken. 

Det har også trekløveret Norges Bondelag, Traktor- og Landbruksmaskinimportørenes Forening (TLIF) og Bedre Gardsdrift gjort. Det skjedde i forbindelse med vårt felles arbeid for trygge og tjenlige trafikkregler for landbruksmaskiner. Situasjonen er at Vegdirektoratet har satt 50-lappen på vent på grunn av innvendingene i høringsrunden, og Solvik-Olsen varslet i sitt svar til Sjelmo Nordås at han ikke kan si når noe vil skje med den foreslåtte løsningen.

Pollestad mener saken treneres

- Det er uforståelig at Solvik-Olsen ikke får innført dette nå. Innsigelsene fra høringsrunden var kjent før saken gikk på høring. Solvik-Olsen har tidligere skrytt mye av byråkratene sine. Dette fritar ikke statsråden for å gjøre selvstendige vurderinger og få gjennomført ting. Senterpartiet krever at statsråden nå skjærer gjennom i denne saken, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp). 

Han framhever at de nye reglene vil være en kraftig forenkling. Det vil være positivt for ungdom som vil jobbe i landbruket, og det er heller ingen grunn til å frykte for trafikksikkerheten.

- Da denne saken gikk på høring, fikk jeg spørsmål om den var avhengig av at den rødgrønne regjeringen fortsatte. Jeg så det da som helt utenkelig at noen, ikke minst fra FrP, skulle finne på å trenere denne saken, sier Pollestad.

Powered by Labrador CMS