Kløver om vinteren
Kløver om vinteren

Kløveren tappes for N om vinter´n

Kløverbladene "årelates" for over 80 prosent av nitrogeninnholdet i den kalde årstida.

Publisert

Kløveren blunder ikke og sover søtt om vinteren. Den tappes for krefter og nitrogen. Foto: colourbox.com

Tru nå bare ikke at kløveren sover sin søteste Tornerose-søvn som bjørnen gjennom vinteren. Sjøl om snøen daler ned og det er stille på jordet, fortsetter kløveren å puste.

Grasbladene står imot presset

Hele 82 prosent av nitrogeninnholdet kan gå tapt vinterstid, viser et toårig forsøk Ievina Sturite ved Bioforsk Nord på Tjøtta har gjennomført på Vestlandet og i Nord-Norge. Grasbladene taper til sammenlikning bare sju prosent.

Forsvinner som gass for sola

Ustabile vintre med frost, tining, sludd og regn tærer på kløverbladene og skader plantevevet. Bladene er lett nedbrytbare og inneholder mye nitrogen, forklarer forskeren. Når bladene dør, blir karbonet raskt brukt til mikrobiell vekst, slik at oksygenet også går fløyten. I slike anaerobe tilstander tapes nitrogenet som gass.

Livsviktig i økologisk landbruk

I vekstsesongen tar kløveren opp næring og bruker nitrogenet til egen vekst, avgir nitrogen til naboplantene eller lagrer den. Rundt 80 prosent av nitrogenet i kløveren kommer fra lufta. Nitrogeninnholdet i engvekster er viktig når det skal brukes som fôr, ikke minst er kløver viktig i økologisk landbruk. Uten den får du ikke godt og proteinrikt fôr eller nitrogen i systemet ellers, understreker Sturite.

Powered by Labrador CMS