Bonde med kyr i bakgrunnen
Bonde med kyr i bakgrunnen

Leier ut garden til ung bonde-aspirant

For 180 000 kroner i året stiller en dansk gardbruker fjøset og jorda si til disposisjon for en yngre kollega som drømmer om å bli bonde.

Publisert

Besetninga må du sjøl sørge for i "sharemilking"-systemet.

Den unge leietakeren ønsker å skaffe seg økonomisk og yrkesmessig erfaring som gardbruker for å se om yrket er noe for ham.

Fôret følger med på lasset

Per Bundgaard i Nord-Jylland er den første i Danmark som leier ut både fjøs og jorder til en yrkeskollega som ønsker å etablere som seg som sjølstendig bruker på sikt. I tillegg bidrar Bundgaard med alt fôret som trengs.

Dyra må du holde sjøl

Det eneste den unge bondeaspiranten må sørge for sjøl, er ei besetning på 100 mjølkekyr. En investering på rundt én million danske kroner, skriver Landbrugsavisen.

Fin «tørrtrening»

Utleiesystemet er en australsk modell som heter «sharemilking», men også benyttet i andre land. Det går kort og godt ut på at en ung bonde leier seg inn i en eksisterende bedrift. En fin måte å trene på før du med tid og stunder skal overta hjemme eller kjøpe gard.

Blidgjør bankene

Mange yngre bønder har problemer med å få lån i danske banker når de skal starte opp. Men dersom de gjennom «sharemilking» viser at de er i stand til å drive en gard med et godt økonomisk resultat, kan de hende at bankene blir mer velvillig stemt den dagen du skal etablere deg med egen gard og trenger finanser.

Powered by Labrador CMS