Fyrverkeri
Fyrverkeri

Hold fyrverkeriet unna fjøset!

Nå tenker vi ikke først og fremst på brannfaren, men at kyr er ganske følsomme for høye lyder. Mindre mjølk på tanken er prisen du må betale hvis du eller naboene går bananas med fyrverkeriet like ved fjøset nyttårsaften.

Publisert

Redde kyr nyttårsaften er ingen tjent med. Foto: coloubox.com

Det er med andre ikke bare hunder og katter som ser med gru fram mot nyttårsaften?

-Nei, man bør helst la være med å bruke fyrverkeri i nærheten av garder med storfe også. Kyr er svært sarte dyr som lar seg lett påvirke av lyder som de ikke kan lokalisere, advarer spesialkonsulent og dyrlege Peter Raundal fra Videncentret for Landbrug.

Kan få panikkangst

Raundal minner om at kyr er flokkdyr. Det betyr at hvis ei ku blir redd og grepet av panikk, så kan dette lett spre seg til hele flokken, slik at alle begynner å løpe rundt i fjøset. Det øker faren for at kyr kan komme til skade. Det samme gjelder de personene som skal prøve å berolige dyrene.

Gir mindre mjølk

Sjøl når julefreden igjen senker seg over flokken, betyr ikke det nødvendigvis at der harmoni i flokken? - Der er eksempler på at dyrene er mer urolige og nervøse lenge etter nyttårsaften. Det kan tyde på at opplevelsen sitter djupt, sier Raundal videre.

Det er også en annen grunn til å trekke unna fjøsbygningen når du fyrer opp rakettene; sjokkerte kuer gir nemlig ikke så mye mjølk som vanlig. Det er snakk om et fall i ytelsen på opp til ti prosent i et par dager før alt vender tilbake til det normale igjen, får vi vite av veterinæren.

Powered by Labrador CMS