Kanadisk flagg
Kanadisk flagg

Østfold-bønder tester kanadisk bygg

10 bønder i Østfold har sådd 4000 dekar med en kanadisk nakenbygg-sort, Duga, med mange helsebringende egenskaper. De første produktene kommer på markedet hos Coop i høst.

Publisert

Nakenbygg har enda flere helsebringende egenskaper enn tradisjonelt bygg - som dette fra Ottadalen.

Nakenbygget har spirt godt og foreløpig går alt etter planen, skriver Norges Vel. Nå ser Østfold-bøndene spent fram mot høstens resultater.

På høyde med blåbær

Det unike nakenbygget har et svært høyt innhold av kortfibret betaglukan, noe som har en gunstig virkning på kolesterolnivået og bidrar til begrenset blodsukkerstigning etter et måltid. Det er rikt på antioksidanter og inneholder gunstige fettsyrer, jern, sink, B- og E-vitaminer og andre verdifulle næringsstoffer.

– Nakenbygget inneholder faktisk like mye antioksidanter som i blåbær, forteller seniorforsker Einar Risvik i Nofima.

Jo lenger nord, desto bedre

Forskerne hevder også at bygg som dyrkes i land med klimatiske forhold som det er i Norge, kan ha opptil 25 prosent flere helsekomponenter enn det som dyrkes i land med varmere klima.

Dette spesielle nakenbygget har en rund og mild smak som er lett å inkludere i et variert kosthold.

Norsk Matbygg SA

Eksperimentet med nakenbygget kom i stand som følge av et initiativ fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel og Fylkesmannen i Østfold i 2010. Ønsket var å kartlegge og identifisere plantevekster som ut fra tradisjon, klimatiske forhold, kunnskap og erfaring ville ha muligheter for å videreutvikles til nye forretningsområder.

Dette resulterte etter hvert i etableringen av produsenteide Norsk Matbygg SA.

Hele verdikjeden ivaretatt

- Sjøl om sorten kommer fra et klima som ligner det norske, er forsøket med den kanadiske kornsorten krevende . John Tingulstad, prosessleder og spesialrådgiver i Norges Vel, forteller at det er utviklet en vertikal integrert matbyggkonsept som dekker hele verdikjeden for nakenbygg, fra produsent til mottak på mølle og endelige sluttprodukter gjennom samarbeid med lokale videreforedlingsbedrifter og handelen.

Har alle rettigheter

Kornprodusentene i Østfold har fått verdifulle råd og faglige innspill fra næringen sjøl, bakere og de som foredler kornet, forskningen og handelen. Norsk landbruksrådgiving, Graminor, Nofima Mat og Institutt for Plante- og miljøvitenskap ved NMBU har deltatt i arbeidet og samarbeidet har vært svært positivt. Norges Vel har i tillegg til å være initiativtaker aktivt bidratt i etablering og organisering samt i å bygge opp en god verdikjede fra å finne rette kornsorter og helt ut til markedet. Ulike aktører er trukket inn og søknader til ulike deler av virkemiddelapparatet er utarbeidet.

Norsk Matbygg har nå skaffet seg rettighetene til å importere, oppformere og selge den nye byggsorten i Norden.

Kommer på markedet i høst

Norsk Matbygg SA og Coop Norge samarbeider når det gjelder produktutvikling og salg av produkter basert på Norsk Matbyggs råvarer. De første produktene med det nye bygget vil komme på markedet til høsten. Coop vil lansere en ny helseserie basert på nakenbyggen i september og det blir produkter innenfor flere ulike kategorier.

Kornmerket Duga skal profileres samtidig som det kommer godt fram at dette er Coop sin egen merkevare.– Vår ambisjon er at dette skal bli en del av det daglige kostholdet til den norske befolkningen, sier Hege T. Berg-Knutsen, leder for varesikring i Coop.

Powered by Labrador CMS