Ku som synger

Gi kua en mikrofon!

Danske forskere vil sette en mikrofon på halsen til kua. Ikke for at den skal synge, men for at de skal finne ut når kua tygger drøv og hvor lenge.

Publisert

Mikrofoner på kuhalsen skal gjøre det mulig for forskerne å følge maten gjennom første del av kuas fordøyelsessystem. Foto: coloubox.com

Sensorer til husdyrovervåkning skal gjøre det lettere å følge kuas drøvtygging og fordøyelse. På den måten kan du finne ut om den er i ferd med å bli sjuk. Det skal også bevirke til mer miljøvennlig husdyrproduksjon.

Nordisk samarbeid

Det er seniorforsker Peter Løvendahl ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet som har forsket på bruk av sensorer i husdyrbruket, og som skal presentere metoden på den årlige husdyrkonferansen EAAP i København sist i denne måneden. Forskninga gjøres i samarbeid med Videnscenter for Landbrug, Danmarks Kvægforskningscenter og de øvrige nordiske landene i et fireårig prosjekt.

Avslører tyggetida hvor mye kua eter?

-Dette er forholdsvis nytt å bruke sensorer på denne måten. Vi vil studere informasjonen vi får til å se hvor effektiv kua er til å fordøye fôret sitt, sier forskeren til Food & Culture, sier Løvendahl.

Forskeren vil i forlengelsen av sitt arbeid også presentere nye resultater om hvorvidt kuas tyggetid har noen sammenheng med hvor mye den eter eller ei.

"Klima-kuer" som utnytter fôret bedre

Ved at overvåke kyrnes drøvtyggingstid, kan du se om den har noen sammenheng med kuas metangass-utslipp. Når du veit det, kan informasjonen brukes til å avle fram kyr som er mer klimavennlig i framtid og som utnytter fôret bedre. Dette er relevant kunnskap for husdyravlerne og kan inngå i avlsarbeidet, mener Løvendahl.

Powered by Labrador CMS