claas tucano 2
claas tucano 2

Russisk maskintolltroll

Salget av skurtreskere i Russland falt med mer enn 20 prosent første halvår. Særtoll for ikke-russiske selskap rammer vestlige produsenter hard.

Publisert

Claas er en av produsentene som rammes av den russisk særtollen.

For å beskytte egen industri, innførte Russland i februar en toll på 27,5 prosent på verdien av skurtreskere og moduler produsert av vestlige produsenter i Russland, opplyser Dr. Bernd Scherer, Adm.dir. i VDMA Agricultural Machinery, organisasjonen for europeiske landbruksmaskinprodusenter. 1. juli ble særtollen midlertidig opphevet etter at Kazakstan la ned veto.

VDMA stiller seg uforstående til den russiske regjerningen og innføringen av den spesielle særtollen, all den tid montasje og produksjon skjer i Russland, og dermed skaper arbeidsplasser og merverdi i Russland. VDMA mener tollen skader Russland og hindrer økonomisk vekst. VDMA påpeker også at tollen gjør det vanskeligere for russiske kornprodusenter å investere i moderne og effektivt utstyr.

Fram til 2008 hadde vestlige produsenter 30 prosent markedsandel, av et årlig salg på mellom 10 000 og 12 000 skurtreskere. I 2009 og 2010 var markedsandelen redusert til 15 prosent på grunn av økt toll og begrenset tilgang til subsidierte lån. I 2011 og 2012 øker vestlige produsenter igjen markedsandelen, takket være økte kornpriser og bedre økonomi.

Powered by Labrador CMS