omslag_bg_1307
omslag_bg_1307

BG 7/13: Mais, mask og boligutleie

Bedre Gardsdrift nr. 7 er postlagt. Framsida prydes av Andreas Botne og Camilla Søvik Botne. De finansierer fjøset med boligutleie og serverer kyra mais og mask.

Publisert

Ekteparet Botne fra Sandefjord har produsert mais siden 2004.

- Maisen gir normalt større avling enn gras, og er et viktig bidrag når kvotaer stor og arealet begrenset, sier de.

Nytt fjøs sto ferdig i 2008, og er bygd slik at det lett kan utvides hvis behovet melder seg. I tillegg til melkeproduksjon, er brøyting og boligutleie viktige inntektskilder. Flere detaljer om drifta finner du i årets fjerde gardsanalyse.

Her er litt av det andre du kan glede deg til:

Brann- og spylevogn

Nils Petter Aas har laget sin egen brann- og spylevogn. Med den kan han vaske maskiner og redskap ute på jordet, og dessuten ha brannberedskap.

Tøft i Tsjekkia

I en ideell verden vil det å melke 300 kyr og feite opp 600 okser vært nok til å gå med overskudd, men det er ikke tilfellet i Tsjekkia.

Høstnyheter

Høsten er nyhetstid i maskinbransjen. Vi gir deg nyheter fra blant annet John Deere, Valtra, Väderestad, Trelleborg, Kverrneland, New Holland, Amazone og Krone.

Andelslandbruk

Hos Roar Lefsaker i Vestfold er det kundene som bestemmer hva som skal dyrkes. Roar står for alt det praktiske, mens andelseierne selv høster grøden. Systemet gir mer forutsigbare inntekter, samtidig som mange synes det er en fin måte å spre kunnskap om landbruket på, sier Roar.

Pass på oljebrenneren

Også oljebrenneren trenger vedlikehold. Vi gir deg noen enkle, men viktige tips.

Heller én ny enn to gamle

Per Magne Tøsse har bare en traktor. Den har 113 hk og veier knapt fem tonn med laster. Med litt smale dekk og tvilling passar den til nesten alt.

Nytt laftefjøs for neste generasjon

Da Jon Landsem bestemte seg for å ta over garden, var kravet at det skulle bygges nytt fjøs. Valget falt på et fjøs i heltre og med melkerobot.

Leverer potetene rett til butikk

Tor Knutsen valgte å bygge eget potetpakkeri på garden for å levere ferdig pakkede poteter til butikk. Dermed økes den lokale verdiskapningen på Silkebækken Gård.

Framtidsmotoren

Nå er utslippene av partikler og NOx under kontroll. Neste steg er mindre CO2. Det betyr også redusert dieselforbruk.

Trinnløse firere under lupen

Resultatene fra vår brukerundersøkelse av trinnløse firere er klar. 87 prosent av deltakerne i vår brukerundersøkelse vil sannsynligvis eller helt sikkert velge samme traktor på nytt. Uansett hva du velger, kan du være trygg på at du gjør et godt valg. I dette nummeret presenterer vi Valtra N Direct og John Deere 6030 AutoPowr.

Lås låven

- Ved å stenge av låve og redskapshus gjør du det vanskeligere for tjuver å stikkeav med verdifullt verktøy og landbruksutstyr, sier avdelingsdirektør Knut Martin Glesne i Gjensidige.

Gardsvarme

Snuser du på gardsvarme? Vi gir deg noen praktiske tips og noe å tenke på.

Jordpakking truer avlingene

Till Seehusen fra Bioforsk Apelsvoll mener landbruket må tenke forebygging, og at dyp jordløsning kan gjøre vondt verre.

Powered by Labrador CMS