Claas Arion cmatic 01
Claas Arion cmatic 01

Avansert trinnløskasse i Arion

Claas tilbyr nå Arion 500 og 600 med egenutviklet trinnløs transmisjon, der det mekaniske girskiftet kan skje under full belastning og helt automatisk.

Publisert

Dobbelt planethjul og flerplatekløtsj sørger for at det mekaniske girskiftet skjer automatisk og under full belastning. Foto: Hans Degerdal.

Dermed kan Claas tilby trinnløs transmisjon fra 140 hk og oppover. Transmisjonen, som har fått navnet EQ200, er utviklet og produsert av Claas Industrietechnic.

Det unike med den nye transmisjonen, er et dobbelt planetgir med to solhjul i midten, der hele den mekaniske deler er plassert foran hydrostaten. Resultatet er høyere virkningsgrad gjemmom hele hastighetesområdet.

Det mekaniske girskiftet skjer automatisk ved at de to kløtsjakslingene gradvis tilpasser hastigheten til hverandre. Når hastigheten er lik, sørger en multiplatekløtsj for et helt sømløst girskift, også under belastning. Dermed kan traktoren aksellerere fra 0 til 50 km/h med maks moment og effektivitet uten at føreren merker det mekaniske girskiftet.

Selve betjeningen er som på Axion 900, bortsett fra at det altså ikke er noe valg mellom to de mekaniske girene.

Den trinnløse Arion serien består av tre firesylindrede og fire sekssylindrede motorer, med maks effekt fra 145 til 184 hk.

Claas Arion 540 Cmatic

Powered by Labrador CMS