Siljan Mora
Siljan Mora

Svenske kommuner vil ha egne ammekyr

Kommunene rundt den svenske innsjøen Siljan vil starte med ammeku for å hindre igjengroing, samt tilby egenprodusert kjøtt til skoler og institusjoner.

Publisert

Siljan-området i Dalarna er idyllisk, men færre husdyr gjør at kulturlandskapet rundt gror igjen og truer turistnæringa.

Det er kommunene Gagnef, Älvdalen, Mora og Orsa som ser flere fordeler ved å starte egen kjøttproduksjon, skriver dt.se. Utgangspunktet er at kommunene rundt innsjøen Siljann er i ferd med å gro igjen, slik at det går ut over turismen. Ved å øke antall beitedyr håper de at dyra vil kunne holde kulturlanskapet i hevd. Ved å slakte kjøttet til eget forbruk kan kommunene dessuten tilby egenprodusert kjøtt til barnehager, skoler og gamlehjem.

Spørsmålet har vært om dette er lovlig. Nå har kommunene fått ja, forutsatt at kommunene sjøl eier dyra og bruker kjøttet sjøl.

Initiativtaker, kommunalråd i Mora, Anna Hed, håper de første dyra er på plass til sommeren, i første omgang som et forsøksprosjekt. Hun innrømmer at det er dårlig butikk hvis de kun ser på kiloprisen for kjøttet, men dersom de tar hensyn til de ulike ringvirkningene mener hun kjøttproduksjonen gir en stor gevinst for kommunene.

"
Powered by Labrador CMS