omslag_bg_1309
omslag_bg_1309

BG 9/13: Traktoroversikten

Årets nest siste utgave av Bedre Gardsdrift er levert Posten og snart på vei til våre snaut 17 000 abonnenter.

Publisert

Årets niende utgave er tradisjonelt vår traktornummer, så også i år. Over åtte sider presenterer vi de viktigste modellene fra traktorimportørene. Vi avslører også hva som er gjennomsnittstraktoren.

Som de fleste sikkert har fått med seg, gikk Claas seirende ut av kampen om å bli Årets traktor 2014. Vi har prøvekjørt vinneren og gir deg en god oversikt over resten av finalistene.

Satset etter gardanalyse

I 2006 beskrev vi mjølkeprodusentene Randi Aalstad Stendal og Hans Einar Stendal fra Steigen i Nordland som nøkterne og forsiktige. Som svar på tiltale har de valgt å satse med nytt robotfjøs. Vi har tatt en ny tur for å se og vurdere resultatet.

Rodeo på chilensk

Vår kjære Bo, har vært på ferie i Chile. Der fikk ha se chilensk rodeo, en opplevelse han deler med våre leserer på side 26-28.

Økt avling med faste kjørespor

Kombinasjonen faste kjørespor og direktesåing har gitt bedre jordstruktur og økt avling på Dale Farm i England. Sesselja har møtt John ’Edward’ Dale og sønnene, som dyrker korn og oljevekster på totalt 17 000 dekar. De forteller om sine erfaringer med fastekjørespor, og de egneutviklede såmaskinene de produserer.

Ny jobb i skogen

Pål Akre var lei av å pendle. Derfor skapte han seg sin egen arbeidsplass, på grusvegene i Trysils dype skoger. Med midtmontert skjær, kantklipper og vendbar førerplass har han fått en ekvipasje som tar hånd om det meste.

Sparer ryggen

Ryggen til Hans Kälvesten (70) var i ferd med å knele av all ristinga og rugginga under jordarbeiding. Han tok sjøl affære og konstruerte en spor-utjamner i fronten av traktoren.

Verksted og vedlikehold

Pelletskaminer er som andre maskiner. De krever service og vedlikehold for å fungere optimalt. Roy Spigseth ved Almeks AS i Alvdal gir oss noen gode tips.

XL-geitefjøs

Kay Morten og Siv Hege Bull i Karkløy i Troms har bygd Norges største geitefjøs med mjølkekarusell og helautomatisk fôring.

Økt ytelse med rett lys

Gjennomtenkt lysstyring gjør at Jon Landsem bruker mindre strøm samtidig som han får mer ut av kyrne.

Mindre møkkasøl med trykkluft

Arne-Jakob Jakobsen har brukt slangespreder siden 2006. I vår investerte han i nytt anlegg med mulighet for å fylle slangen med trykkluft. Det gir både enklere tømming og flytting av anlegget.

Mange ønsker egen tresker

I forrige utgave presenterte vi treskersalget siste år. Nå har vi besøk fire bønder som har kjøpt fire ulike bestselgere for å høre om bakgrunnen for valgene og erfaringene så langt.

Mer messestoff

Også i denne utgaven byr vi på messestoff, denne gangen fra Agritechnica og Felleskjøpets Bedre Landbruk.

Bli abonnent

Alt det spennende vi har listet opp ovenfor, får du kun lese i bladet. Ifølge fapressens opplagskontroll har Bedre Gardsdrift 16 659 abonnenter, 849 flere enn i fjor. Hvis du vil gi en gave som varer hele året, enten til deg sjøl eller andre, anbefaler vi et gaveabonnement på Bedre Gardsdrift. Prisen er 530 kroner for et år / 10 utgaver. Vi har ikke noe juletilbud, men du får et gavekort som du kan legge under treet til den heldige. Gaveabonnement bestiller du ved å sende e-post til abo.bedregardsdrift@askmedia.no, eller på telefon 469 41 000.

Powered by Labrador CMS