Førerkort 2013

4250 kg med B 96

I dag innføres nye førerkortregler. En av endringene er mulighet for økt vogntogvekt for dem med førerkortklasse B. Det er ingen endringer for klasse T - traktor.

Publisert

Mange med store tilhengere eller campingvogn påvirkes av de nye reglene. Med en vogntogvekt på 4235 kg kan denne ekvipasjen nå kjøres med førerkortklasse B + kode 96.Tidligere var minimumskravet BE.

Fram til i dag har maksimal vogntogvekt for førerkortklasse B vært 3500 kg. Tar du et sju timers kurs hos en godkjent trafikkskole, og får påført kode 96 i førerkortet, økes vogntogvekten til 4250 kilo. Ifølge Statens vegvesen kreves det ingen førerprøve. Denne endringen er det mest positive i de nye førerkortregelene. Ellers er det som vanlig ved regelendringer stort sett snakk om skjerpelser. Det er ingen endringer for klasse T. Det betyr at dagens regler med grense for hastighet og totalvekt er uendret. Regelendringene er del av Norges EU-tilpasning.

Stor bil - liten henger, liten bil -stor henger

Mange tror det er den aktuelle vogntogvekten som gjelder for bil med tilhenger, men så er ikke tilfelle. Er registrert totalvekt på bil og henger over 3500 kilo, holder det ikke med førerkort klasse B, sjøl om den aktuelle totalvekten er lavere. Det er en regel mange ikke har vært klar over før de er blitt stoppet av Politiet og fått beskjed om å parkere tilhengeren. I og med at det er vogntogvekten det er snakk om, betyr det at jo større og tyngre bil du har, jo mindre henger har du lov å trekke.

Gyldig 15 år om gangen

Slik ser det nye førerkortet ut. format, materiale og layout er fastsatt av EU, mens den grafiske utformingen er nasjonal. Førerkortet er felles for bokmål og nynorsk. Statens vegvesen.

Fra 19. januar 2013 vil nye førerkort utstedes med en gyldighet på 15 år fram til fylte 75 år. Det er det fysiske førerkortet som ved utløpsdatoen må skiftes ut slik vi fornyer pass hvert 10. år. Du må ikke gå opp til noen prøve. Tungbilførere må fortsatt fornye sin førerett hvert femte år. Da kreves helseattest som i dag.

Fra 100 til 75 års gyldighet

I dag er førerkortet gyldig til du er 100 år (klasse B). Nå reduseres gyldigheten til 75 år. Fra du har fylt 75 år, må du ha helseattest fra lege. Legen vurderer din helse og vil normalt skrive ut en helseattest for ett, to eller tre år. Deretter må du til en av Statens vegvesen sine trafikkstasjoner for å få utstedt et nytt førerkort. Etter 19. januar 2013 skal alle rettigheter framgå direkte i førerkortet. Førerkortet som blir utstedt er gyldig for like lang tid som helseattesten. Har du den 19. januar 2013 en gyldig «liten» legeattest og blir eller er blitt 75 år, kan du kjøre så lenge attesten varer.

Mellomtung MC

Fra 19. januar 2013 innføres det en ny førerkortklasse for mellomtung motorsykkel. Den krever opplæring og prøve, og kan tas fra fylte 18 år. Den nye klassen gir førerrett for MC med motoreffekt inntil 35 kW. I førerkortet benevnes mellomtung motorsykkel som A2.

Aldersgrense for tung MC heves

Minstealder for å ta førerkort for tung motorsykkel (klasse A) heves fra 21 til 24 år. Men, den som har hatt førerkortet for mellomtung MC i klasse A2 i to år, kan ta et obligatorisk syv-timers kurs og få førerrett i klasse A. Klasse A vil si tung motorsykkel uten begrensninger i motorvolum eller effekt.

Trehjuls motorsykkel

Klasse A gir førerrettigheter også for 3-hjuls motorsykkel med effekt over 15 kW. Har du klasse A1 eller A2, er høyeste effekt 15 kW for 3-hjuls motorsykkel uansett hvor gammel du er.

Moped

Den norske mopedklassen M blir internasjonal førerkortklasse AM.

21 år for lastebil og 24 år for buss

Aldersgrensene for å ta førerkort på lastebil og vogntog - klasse C/CE – er hevet til 21 år. For å ta førerkort for buss – klasse D/DE – er aldersgrensen 24 år fra 19. januar 2013. For elever som går på yrkessjåførutdanning og på transport og logistikk med læretid i bedrift gjelder egne regler.

Les mer om de nye reglene her.

"
Powered by Labrador CMS