gunnar thorud og eero tommila Tume Agri
gunnar thorud og eero tommila Tume Agri

Tume fra FK til A-K

A-K maskiner overtar import og salg av Tume tilhengere og såmaskiner i Norge. Avtalen er en konsekvens av FKAs kjøp av Orkel, og gir samtidig A-K tilgang på etterlengtede såmaskiner.

Publisert

Eero Tommila fra Tume og Gunnar Thorud fra A-K ser begge fram til å samarbeide.

Etter at det 1. mars ble kjent at Felleskjøpet Agri kjøper alle rettigheter til Orkel tilhengere, har Tume vært på jakt etter en ny norsk distributør, samtidig som A-K har jaktet på et nytt tilhengermerke. Slik sett kommer det neppe som noe sjokk at de to har funnet hverandre.

A-K overtar alt

" Avtalen mellom Tume og A-K maskiner betyr at A-K etter hvert blir totaldistributør av alle Tumes tilhengere og såmaskiner på det norske markedet, og overtar import, videresalg og service på Tumes produktsortiment i Norge. I avtalene mellom Tume og Felleskjøpet er det seks måneders oppsigelsestid. Det betyr at A-K først kan levere ut Tume-tilhengere fra utpå høsten, og såmaskinene kan leveres like over nyttår.

Norge er viktig for Tume

Tume har en lang historie i Norge, med rundt 40 års tilstedeværelse. Norge er deres klart største eksportmarked, noe som blant annet gir seg utslag i at hengerne som leveres til Norge er spesialprodusert kun for det norske markedet. – Vi har et godt forhold til våre norske kunder. Da vi ble kjent med Felleskjøpets oppkjøp av Orkels tilhengerproduksjon, startet vi umiddelbart arbeidet med å finne en ny, sterk samarbeidspartner. Vi er glade for avtalen vi nå har fått med A-K maskiner, sier Tume-sjef Eero Tommila til Bedre Gardsdrift.

A-K blir breiere

Med Tume i stallen kan A-K tilby kombimaskiner og flere andre såmaskinvarianter.

– Denne avtalen innebærer en betydelig utvidelse av vårt produktutvalg innen transport og såteknikk, sier A-K-sjef Gunnar Thorud. – A-K maskiner er i dag landets største leverandør av traktortilhengere og har ambisjon om å løfte Tumes markedsandel i Norge til over det dobbelte av dagens nivå, sier han, og fortsetter: – Vi er også meget godt fornøyd med å overta agenturet av Tume såmaskiner i Norge. A-K maskiner har lenge vært på utkikk etter en kombisåmaskin for nordiske forhold. Med Tume får vi et bredt utvalg såmaskiner til flere formål.

Nye hengermodeller

En av Tumes kornhengermodeller.

En praktisk konsekvens av avtalen med A-K, er at Tume utvider hengersortimentet sitt med fire nye modeller. Disse er tiltenkt korntransport, hvor det blir et program fra 10 til 14 tonn. I tillegg kommer både en lett- og tung dumperhenger for massetransport.Slik sett fikk BG delvis rett i årets aprilspøk, hvor vi fortalte at det ble utviklet nye hengermodeller for å dekke A-Ks tap av Orkel. Imidlertid bommet vi (ikke uventet) på merket...

Kjente såmaskiner

" Tume er en sterk merkevare på såmaskiner, med et sortiment som dekker kombimaskiner, konvensjonelle såmaskiner, ettfrøsåmaskiner og grasfrøsåmaskiner. – Tume særpreges av moderne design, kvalitetsstål og komponenter av beste merke. Tume var en av de første som introduserte pulverlakk på sine produkter, en egenskap som gir god slitestyrke, lang holdbarhet og høy annenhåndsverdi, kommenterer Gunnar Thorud. – Vi anser Tume til å være originalen og markedslederen som andre strekker seg etter. Som ny distributør er dette en posisjon A-K maskiner akter å beholde, understreker han.

Tume ser fram til samarbeid med A-K

– Vi har registrert at A-K maskiner med sine nye eiere satser aktivt og ekspansivt. Tume ønsker en samarbeidspartner som vil vokse. For oss er det viktig at A-K vil fokusere på våre produkter, med mulighet for økt omsetning i hele vårt produktsortiment, sier Eero Tommila, adm. direktør i Tume Agri OY. Det finske selskapet har 75 ansatte, omsetter årlig for 12 millioner Euro, har solid økonomi og er siden 2006 eid av Tommila og to andre ansatte.

Powered by Labrador CMS