salamander1

Smyger seg til skogs

Den beveger seg nærmest som en salamander, men kan gjøre en god jobb samtidig, Peder Hermodssons sjølbygde lassbærer.

Publisert

Mange timer spekulasjon og tankearbeid, og mange timer stålarbeid og montering, ligger bak den ganske så unike farkosten.

Se video lengst nede i artikkelen.

Hemmeligheten er at begge de to akslingene, opphavelig fra to store, gamle CaseIH-traktorer, har styring. Og de kan svinge uavhengig av hverandre. Begge akslingene har pendling, men den ene låses av en hydraulisk sylinder som dermed også kan brukes til å vatre av maskina. Bak dekselet på høgre side av ramma ligger motor og mekanisk drivverk, mens ei tilsvarende luke på venstre side skjuler all hydraulikken, inklusive en vekslerpakke som stiller om mellom kjøring og kranbruk. De samme spakene brukes nemlig til begge oppgavene. Salamanderen er enn så lenge kun å rekne som en prototype, men Peder Hermodssons håp er sjølsagt at noen griper ideen og jobber videre med den. For eksempel i en fjernstyrt utgave.

På prototypen er hytta i seg sjøl verdt et studie. Den kan heves og senkes, og løftearmen kan svinges til høgre og venstre. I tillegg kan den rotere om sin egen akse. All overføring fra hytta til maskinkroppen går gjennom sykkelvaiere innkjøpt som metervare.

Du kan lese mer om Peder Hermodssons Salamander i Bedre Gardsdrift nr. 5 2013, som postlegges siste hele uka i juni. Der finner du også omtale av en mengde andre maskiner og nyttige greier vi så på årets Elmia Wood i Jønkøping.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS