Neglelakk stopper tjuver
Neglelakk stopper tjuver

Neglelakk skal stoppe traktor-tjuver

Et personlig superlim, som ser ut som klar neglelakk, kan forbygge tjuveri av landbruksmaskiner og traktorer og øke sjansene for at du får igjen tjuvgodset, skriver svenske ATL.

Publisert

Ved hjelp av ultrafiolett lys kan punktene avleses og politiet kan finne fram til rettmessig eier av tjuvgodset. Foto: ATL

I limet er det imidlertid blandet inn 10 000 mikropunkter, såkalte ”Microdots”, som inneholder personlige koder for hver bruker. Disse punktene er usynlige og kan bare leses av ved hjelp av en ultrafiolett lampe og identifiseres ved hjelp av kodenummer som ligger inne i Svenska Stöldskyddsföreningens database.

Til skrekk og advarsel

Merking av maskinene bør skje på et beskytta sted. Ikke på grunn av faren for slitasje eller skader, men for at den ikke skal sitte synlig. Til gjengjeld festes det et advarsel-skilt, godt synlig, som forteller at utstyret er merket. Har du mange maskiner på garden som er forsynt med Microdots, kan du sette opp et stort skilt som forkynner at innbydende maskiner er merka. Det kan virke avskrekkende på tjuvene.

Lett å spore opp eierne

Limet som brukes til merking er uhyre sterkt herdet og nesten umulig å få bort. Så hva gjør du hvis noen av de merka maskinene blir stjålet? Jo, merkinga kommer med i politirapporten. Om maskinene seinere blir gjenfunnet er det lett for politiet å finne eieren.

Systemet er utvikla av politi, rettsvesen, tollvesen og forsikringsselskap i fellesskap, og finnes i tre størrelser – tilpassa objektene som skal merkes.

Tjuvene gjøres oppmerksomme på at maksinene er merket ved hjelp av dette skiltet. Foto: ATL

Powered by Labrador CMS