gris på gaffelen

Mindre gris på gaffelen

Grillsesongen til tross: nordmenn spiser mindre og mindre svinekjøtt.

Publisert

Omsetningsrådet sliter med å få bukt med overproduksjonen av svinekjøtt.

De endrede matvanene våre skaper problemer for dem som skal regulere markedet. Overproduksjon av svin i 2012 var en utfordring for Omsetningsrådet.

-Det kan synes som om det er behov for langsiktige tiltak for å få bukt med overproduksjonen av svin, sier nyvalgt leder for Omsetningsrådet, Bjørg Tørresdal, til SLF.

Tidligere slakting

Overproduksjonen av svinekjøtt økte med én prosent i fjor til tross for flere iverksatte tiltak. Blant annet vedtok Omsetningsrådet at gris skulle slaktes tidligere for å redusere slaktevekta og dermed overskuddet.

For lite storfekjøtt

For storfekjøtt var det akkurat omvendt med rekordlav produksjon og økende etterspørsel. Her var produksjonsnedgangen på fire prosent fra 2011. De resulterte i at norsk produsert kjøtt bare utgjorde 80 prosent av markedet.

Importert pinnekjøtt

Også pinnekjøttet ble i økende grad produsert på importert kjøtt i 2012. Lavere produksjon i kombinasjon med etterspørselsvekst gjorde det nødvendig med tollnedsettelser allerede fra midten av oktober for å sikre tilførsler til markedet.

Reddet av mindre avlinger

Dårlige vekstforhold gjorde at det var mindre behov for å regulere produksjonen av korn, potet og eple. Kornavlingene fra 2011 ble små med redusert kvalitet. Matkornavlingen utgjorde bare 15 prosent av den produserte hveten. Avlingene fra 2012 ble bedre, og 68 prosent av hveten holdt matkornkvalitet.

Fortsatt stor etterspørsel etter smør

Etter at mjølkekvotene ble utvidet økte mjølkeproduksjonen. Likevel ble det importert nesten 2 000 tonn smør for å dekke etterspørselen. Økt etterspørsel etter smør bidro til en betydelig oppbygging av reguleringslageret av tørrmelk i 2012.

Powered by Labrador CMS