sikringsskap

- Kontroll av el-anlegg bare for fagpersonell

Pål Arne Oulie, lederen for Landbrukets brannvernkomité, tar til orde for at installering og kontroll av elektriske anlegg på garden må utføres av elektrikere med peiling på landbruksbygg.

Publisert

-Landbrukets brannvernkomité mener at elektrikere som skal arbeide med landbruksbygg bør kunne dokumentere at de har kunnskap om dette. Et slikt system finnes i Sverige og er populært blant både bønder og landbrukselektrikere. Det sikrer de seriøse landbrukselektrikerne jobb og det sikrer bonden el-anlegg tilpasset landbruksbygg. Det gir god økonomi og økt brannsikkerhet, sier Oulie.

Du bør velge en elektriker som kjenner utfordringene i landbruksbygg. Foto: colourbox.com

Blir levert med feil

-Feil på det elektriske anlegget skyldes både for dårlig vedlikehold, men også direkte feil fra installatørens side. Landbrukets brannvernkomité konstaterer at elektriske anlegg blir levert med feil. Dette gjør situasjonen svært vanskelig for bøndene. Den vanlige bonden har ingen mulighet til å vurdere om det elektriske anlegget på garden er montert etter forskriftene. Det er derfor svært viktig at elektrikeren er til å stole på, understreker Oulie.

Taper penger

Landbruksbygninger, og spesielt husdyrrom, representerer helt spesielle fysiske miljøer som elektrikeren må ta hensyn til. I dag får for mange bønder levert el-anlegg av feil kvalitet, spesielt for miljøet i husdyrrom, mener lederen for brannvernkomitéen.

-Dette medfører brannfare og redusert levetid på anlegget, noe som påfører næringa store unødvendige kostnader.

70 prosent av brannene skyldes el-feil

Som seg hør og bør er Landbrukets brannvernkomité opptatt av at antall branner i landbruket reduseres. I seksårsperioden fra 2006 til 2011 brant det for 2,316 milliarder kroner i norsk landbruk. 1,286 milliarder kroner var knyttet til driftsbygninger, mens 1,030 milliarder gjaldt boligbygg. 70 prosent av brannene skyldes elektrisitet, der feil på elektriske anlegg var en vesentlig årsak.

Grisefjøs mest utsatt

- Tusenvis av dyreliv og store verdier går tapt. Mange bønder står i en fortvilet situasjon etter en brann, og mange dyr lider og omkommer som følge av brann. Verst gikk det utover grisene. De siste fem årene omkom 8000 griser. Det er i snitt 1600 griser årlig, sier Oulie, som tror at brannårsaken ofte ligger i elektriske anlegg og utstyr kombinert med det tøffe miljøet i grisefjøs.

Powered by Labrador CMS