Havre-NM
Havre-NM

Havre-NM: Første korn i jorda

Lagene fra Blæstad ble de første til å få såkorn i jorda under årets Havre-NM. Det skjedde 8. mai, med hjelp fra Hedmark Landbruksrådgiving.

Publisert

Havre-NM 2013 blir gjennomført som dyrkingsforsøk i regi av Norsk Landbruksrådgiving og Norsk Havreforening. Foto: Gunnar Schmidt.

I konkurransen om å være landets mest økonomiske havreprodusent stiller 27 lag fra fire steder: Blæstad i Hedmark, Øsaker i Østfold, Hvam i Akershus og Værnes i Nord-Trøndelag. Blæstad var første felt ut, mens det på Værnes ble sådd 13. mai. På Hvam er det fortsatt tele i bakken og mens det på Øsaker er for bløtt og ikke klart før om en uke.

Studenter satser frisktStudentene ved Høgskolen i Hedmark, ved Christoffer Stenberg, er det laget som satser hardest ut fra hoppkanten med mottoet «Ingen havremoped på Blæstad». Med de høyeste kostnadene til såkorn og gjødsel er studentene nødt til å ha stor avling med god kvalitet for å vinne.

Romedal og Vallset Bondelag med lagleder Stig Rune Lunde Herbrandsen satser også høyt med mottoet «Havre er sunt året rundt» og den hardeste gjødslinga med 60 kg fullgjødsel 22-3-10 pr dekar.

Arne Ingvar Dobloug i Brumunddal gjødsler bare halvparten så sterkt i første omgang, og har 144 kroner lavere kostnader enn studentene ut fra start. Dobloug er

også eneste deltager på Blæstad som har valgt den tidlige havresorten Ringsaker, som også er sterk mot soppangrep og vant havrekonkurransen på Hvam i fjor.

Optimisiske solungerMer optimistisk i forhold til sommerværet er Braskereid kornsilo med mottoet «Havre fra Solør er tingen, fra bønder med hår på bringen». Lagleder og daglig leder Per Ove Leistad er den eneste deltageren på Blæstad som har valgt havresorten Belinda, som i gjennomsnitt trenger 6 dager lengre sommer enn Ringsaker på å bli ferdig. Belinda ga de beste avlingene i havrekonkurransen i fjor, men Braskereidfoss fikk over 500 kroner i tørketrekk fordi havren ikke var moden før høstregnet slo til.

Med i konkurransen er også Hedemarken Landbrukskontor med mottoet «Med sans for mer gryn» og lagleder Arild B. Wennersgaard samt havregutta ved Løten Mølle med mottoet «Havre, helse i hvert korn» og lagleder Arvid Bratlie. Disse lagene har valgt havresorten Haga, som ligger mellom Ringsaker og Belinda i veksttid og litt dårligere enn Belinda i forhold til soppangrep, spesielt hvis det regner når havren blomstrer.

Mye gryn i pottenDet beste av de seks lagene på Blæstad vinner potten på kr 22 500,- og fylkesmestertittelen. I tillegg venter kroner 33 750,- på norgesmesteren. Her stiller Blæstad og Øsaker med noe lavere arealtilskudd enn Hvam og Værnes, så da er det godt å få utnyttet mulighetene til å så tidlig.

Lagene vil følge forsøksfeltene gjennom sommeren og vurdere behov for ettergjødsling og sprøyting mot insekter og sopp. Og publikum får anledning til å se på forsøksfeltene før høsting under Blæstad-dagene i august.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS