Vandrende skogsmaskin

Farkosten til Spider-Man?

ELMIA: Nei, det er derimot et forsøk på lage en vandrende skogsmaskin på seks bein. Hexapod Walking Machine, er navnet.

Publisert

Maskinen minner mye om en edderkopp, men har fått navn etter et annet insekt, mantis eller "kneler" på norsk. Foto:Elmia

De besøkende på Elmia Wood sperret opp øynene da denne roboten kom gående mot dem. Maskinen, som går under kortnavnet Mantis (insektet ”kneler”), er et eksperimentelt prosjekt signert Matt Denton fra Hampshire i England og hans firma Micro Magic Machines. Tre år har det tatt å utvikle den. Denton har imidlertid syslet med mindre roboter i tolv år.

Sterke datamaskiner

Også i 1997 skapte finske Timberjack oppstandelse på Elmia med en gående skogsmaskin. Den havna på museum.

Hvorfor skulle Mantis gjøre bedre lykke i 2013?

- Nye materialer og sterkere datamaskiner gir helt andre muligheter, svarer Matt Denton.

Beina er lagd av superlett kullfiber for å minske vekta på deler som skal bevege seg. Noe som gjør maskinen raskere og mindre energikrevende. Men til tross for dette kan den ikke konkurrere med rullende maskiner hva fart angår.

På bæresvak mark

-Utfordringen blir å finne anvendelsesområder der konstruksjonen kommer til sin rett, sier Denton og nevner avvirkning på miljøutsatte steder og prøveboring for framtidig gruvedrift.

Trår mer varsomt enn mennesket

Beina på maskinen kan felles sammen under transport. Den flys ut i terrenget med helikopter. Når ”edderkoppen” er på plass, er marktrykket på det enkelt beinet mindre enn for en menneskelig fot.

Veier to tonn

Mantis er 2,8 meter høy og her en matchvekt på 1900 kilo. Den kan styres manuelt fra cockpit eller med en fjernkontroll utenfra og gjennom Wi-Fi. Maskinen beveger seg både framover og bakover, samt til sidene og skritter over ujevnheter i terrenget.

Har kne- og hofteledd

18 ventiler fra Borch Rexroth gjør det mulig å styre de hydrauliske sylinderne som driver robotens seks bein. Hvert bein har tre uavhengige aksler; ett ved kneet og to i hofta, som styres av sensorer som er montert på utsida av beina.

Powered by Labrador CMS