claas tucano 1

Claas tar 40 prosent

I et svakt fallende treskermarked er Claas atter tilbake på topp, med hele 50 solgte maskiner og 40 prosent markedsandel. Totalt ble det levert 125 treskere i Norge siste treskerår.

Publisert

Eikmaskins tre merker Massey Ferguson, Sampo og Fendt noterer vi i samme rubrikk, i og med at det kun er lakk som skiller Fendt og Sampo fra MF. Mens Claas har plukket ti flere kunder enn i fjor, har Eik sju færre. Det samme gjelder John Deere på fjerdeplass, mens den gule på tredje, A-K maskiners New Holland, går tilbake med ni maskiner. Vi må også nevne at både CaseIH og Deutz-Fahr har levert en tresker hver. Bortsett fra at Claas og MF/Sampo/Fendt bytter plass, er rekkefølgen ellers som før. Eik har levert tre Fendt-treskere.

Stabilt marked

Når totalmarkedet går tilbake åtte prosent på ett år, ville nok noen ment at det var mye. Da må vi huske at vi her snakker om treskere, og at statistikkgrunnlaget er sånn omlag litt over 100 maskiner pr. år. I en slik sammenheng er 11 maskiner fra eller til for lite til å ta fram de mest dramatiske ordvalgene. Siste treskerår er vesentlig bedre enn gjennomsnittet av de fem foregående. Det er bare det at sesongen 2011/2012 var unormalt god.

De minste står sterkest

Fordelingen på størrelsesklassene viser at den minste klassen, medium, står som en påle. 73 maskiner i 2012/-13 er en tilbakegang på fire, men klassen er uten tvil den viktigste for norske kornbønder, som før. Klasse large er knapt halvparten så stor som medium med 30 maskiner, etter en tilbakegang på fem treskere. XL ender på 22 maskiner, tilbake to fra forrige runde.

Powered by Labrador CMS