Ballari
Ballari

Bønder til havs?

Kan alger dyrkes kommersielt til mat og dyrefôr? Det tror forskere ved Bioforsk Nord.

Publisert

– Det er ingen forskjell på å dyrke alger i sjøen eller korn og poteter på land. Prinsippene er de samme, både med å foredle gode sorter og utvikle kommersiell dyrking.

Det sier forskningsleder Åsbjørn Karlsen ved Bioforsk Nord Bodø.

Tradisjonell planteforedling

"

I dag importer vi mye protein i form av soya fra Sør-Amerika. Øystein Ballari, som er direktør for Bioforsk Nord, tror det er store muligheter for å erstatte deler av det med akvatiske planter.

– Vi ser på hvilke sorter som er rik på ulike innholdsstoffer som proteiner, aminosyrer, fettsyrer, karbohydrater, mineraler og så videre. Det er tradisjonell planteforedling, men rettet inn mot havplanter, forteller han.

Et stykke framAlger har en rekke bruksområder, fra mat, helsekost og sminke til dyrefôr og gjødsel. Mens Asia og enkelte land i Europa har tradisjoner for å dyrke alger, har ikke dette vært gjort i Norge før. Nå mener forskerne i Bodø at forholdene langs den norske kystlinja er ideell for kommersiell produksjon av tang- og tare.

– Men før vi kommer så langt, må vi vise at algesorten faktisk lar seg dyrke i sjø, og at en får så store mengder at plantene kan settes inn i kommersiell produksjon, sier Åsbjørn Karlsen.

Powered by Labrador CMS