Bakterier
Bakterier

Advarer mot resistente bakterier

I løpet av det siste året har Veterinærinstituttet påvist uvanlige resistensformer og svært multiresistente bakterier, også i besetninger i landbruket.

Publisert

MRSA er påvist i svinebesetninger i Norge. Illustrasjonsfoto.

I dag, 18. november, markeres den årlige europeiske antibiotikadagen. Dagen er et tiltak for å øke bevisstheten rundt antibiotika og resistensproblematikken.

Selv om Norge har et lavt forbruk av antibiotika på dyr og en god resistenssituasjon sammenlignet med mange andre land, er vi ikke fri for problemet her til lands heller. I landbruket er det spesielt kylling- og svineproduksjonene som er utsatt. Det skriver Veterinærinstituttet på sine nettsider.

− I forbindelse med overvåkning av antibiotikaresistens i 2012 fant vi såkalt ESBL-produserende E.coli i 32 % av prøvene fra norskproduserte kyllingfileer. Vanligvis fører ikke denne typen til sykdom hos mennesker, men slik antibiotikaresistens kan muligens overføres til andre varianter og bli en trussel for folkehelsa, sier Marianne Sunde, forsker ved Veterinærinstituttet.

I følge Veterinærinsituttet er det også funnet MRSA (meticilinresistente Staphylococcus aureus) i besetninger med svin i Rogaland og på Østlandet, og det har skjedd at folk på garder med slike bakterier i besetningen, har blitt smittet.

"
Powered by Labrador CMS