Dansk bagepulver
Dansk bagepulver

Bakepulver mot epleskurv

DANMARK: Forskere ved Århus Universitet har funnet en metode for å holde skurven borte fra økologiske eplehager: sprøyte med svovel og bakepulver.

Publisert

Bakepulver har en kurativ effekt på skurv. Det virker når skurvens soppsporer spirer, men før de rekker å infisere bladene på epletreet. Infeksjonen skjer fra knoppskyting til St. Hans. Når det regner, kastes sporene fra dødt løv opp på treet. Epletrærne må derfor behandles med bakepulver rett etter at det har regnet.

Lytefrie epler uten skurv. Vi garanterer ikke at disse er behandlet med bakepulver, men skal vi tro danske forskere så hjelper det.
Lytefrie epler uten skurv. Vi garanterer ikke at disse er behandlet med bakepulver, men skal vi tro danske forskere så hjelper det.

Svovel + bakepulver = resultat

I alt ni sorter av økologiske epler inngikk i forsøket. Det første året ble epletrærne bare sprinkelsprøytet med svovel, men det andre året ble også bakepulver brukt. Behandlinga ga markante utslag på resultatene.

I kontrollgruppa, hvor eplene ikke var behandlet i det hele tatt, måtte 45 prosent av eplene kasseres på grunn av skurv. For de sprøytede eplene var det bare én prosent som ble frasortert.

Resistens brutt ned

– Det er utviklet økologiske eplesorter som er resistente mot skurv. Men med tida brytes resistensen ned. Derfor er det gledelig å se at behandlinga med svovel og bakepulver virker effektivt. Med sprinkelsprøyting kan dessuten sprøytehyppigheten reduseres, noe som er en arbeidsmessig fordel for epledyrkeren, sier seniorforsker Marianne G. Bertelsen ved Århus Universitet.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS