nrk dab kampanje q
nrk dab kampanje q

DAB berre for gammaldagse bønder

Driv du gard som i NRKs reklame, kan du lytte til klar lyd frå snasne DAB-radioar. Brukar du derimot maskiner og brukar Peltor-radio, må du klare deg med gammaldagse signal.

Publisert

Mest truleg rekk du å slite ut enda eit sett FM-radiohørselsvern før vi som arbeider på moderne vis får moderne radiosignal.

Vi har ikkje tal på det, men vågar påstanden at temmeleg mange radiolyttarar tar inn signala gjennom antennepisken på eit Peltor hørselsvern med radio. Ein stor del av desse hørselsverna finn vi i fjøsar, traktorar og gardsverkstader. Signala kjem frå FM-bandet. Der blir det stilt om litt, og skal du då høyre radio mens du arbeider må du truleg satse på å ha ein radiomottakar i lomma, som sender vidare signala via blåtann til hørselsvernet.

- DAB er dyrt og energikrevjande

Vi har spurd 3M Norge, som importerer det som no heiter 3M Peltor, om der snart kjem radio-hørselsvern med DAB-mottakar. – Svaret på dette er nei. Det skyldes flere forhold. DAB er en kostbar teknologi som ikke er hensiktsmessig å benytte i billige radiohørselsvern. I tillegg har DAB-teknologien et relativt høyt strømforbruk som ikke egner seg for batteridrift, forklarer Sissel Kjelbrott i 3M Norge AS til Bedre Gardsdrift, og held fram:

Må ha ekstra dings

Og so e han støyfri. Da e heilt utruleg. Digitalradio, da e framtio, da. (Faksimile: NRK)

– Dessuten vil den eksisterende DAB digitalradioteknologien om få år erstattes av et nytt DAB+ nett som skal overta for dagens FM-nett. Dette innebærer at omtrent 200 000 DAB-radioer med gammel teknologi ikke vil fungere i det nye DAB+ nettet. NRK har varslet at de innen 2017 vil legge alle sine digitale radiokanaler over på DAB+. Det eksisterende FM-nettet vil tidligst bli slukket i 2017, men da kun under forutsetning av at halvparten av landets befolkning lytter til digitalradio innen 1. januar 2015. Dersom dette ikke er tilfelle vil overgangen til DAB+ utsettes til 2019. Sannsynligvis vil internettradio og streaming av underholdning fra mobiltelefoner og MP3-spillere til headset med Bluetooth utgjøre et fullgodt alternativ til DAB i god tid før FM-nettet slukkes og landets 7,5 millioner FM-radioer blir ubrukelige.

Heller ingen andre proffleverandørar av hørselsvern har til no bydd fram radiosett med DAB.

Med andre ord må du halde fram å lytte til radio på gamlemåten ei stund til, om du driv gard på nyemåten.

Powered by Labrador CMS