Life_Trac-traktorn
Life_Trac-traktorn

Bygg traktoren via internett

Ved hjelp av tegninger fra nettet, litt teknisk kunnskap og mange timers arbeid går det an å bygge en traktor for en brøkdel av hva en ny koster.

Publisert

Tegning av traktoren Life Trac skal ligge på nettet.

Er du én av dem som synes det er dyrt å kjøpe ny traktor? Da skal du vite at det finnes tegninger på internett. I USA er det nemlig en bevegelse, Open Source Ecology (OSE), som har som mål å legge ut tegninger av en rekke landbruksmaskiner og annet utstyr som de mener trengs for ”å bygge sivilisasjonen fra botn, skriver svenske ATL.

Koloss fra Middelalderen

Traktoren som er konstruert har fått navnet ”Life Trac”. Det hjemmebygde monstret minner mest om en katapult fra Middelalderen.

For ikke å måtte finne opp kruttet hver gang, er maskinene satt sammen av mange grunnelementer – a la Lego-tankegangen. Motoren som sitter i traktoren Life Trac passer også inn i en framtidig skurtresker. Hjertet i flere maskiner er den såkalte Power Cube, en motor med standardiserte hydrauliske utganger som leverer den kraften som er nødvendig.

En «gave» til småsmart-bonden

Open Source Ecology består av en rekke ingeniører, noen bønder og en skare av frivillige teknikk-kyndige. Målet er å lage tegninger til 50 ”livsnødvendige” maskiner, Global Village Construction Set, og å legge disse ut på nettet, slik at flere kan få glede av dem og kanskje videreutvikle maskinene. Alt i alt skal det være enklere og billigere for gjør-det-sjøl-bonden.

Åtte ganger billigere enn ny

OSE-bevegelsen har sitt hovedsete på garden Factor e Farm i Missouri, hvor maskinene konstrueres, bygges og testes. Grunnleggeren av Open Source Ecology, Marcin Jakubowski, er amerikansk fysiker født i Polen. Men han ble lei laboratoriejobben og kjøpte et stykke land i Missouri hvor han grunnla Factor e Farm.

Hovedideen hans er at hvem som helst skal kunne bygge sine egne maskiner for en åttendedel av hva det koster å kjøpe nye. En forutsetning er at du disponerer et velutrusta mekanisk verksted med sveise- og skjæreutstyr.

Drapsmaskiner

Alle maskinene er påfallende enkle og ser meget robuste ut, samtidig som de virker brutale. Jakubowski sjøl nærmest advarer framtidige hjemmebyggere mot å gå i gang på verkstedet:

- Du risikerer å skade deg eller til og med dø av disse maskinene. De er i størrelsesordenen 27-50 hestekrefter, så det er ikke leketøy vi snakker om, sier han.

Vil industrigigantene til livs

Jakubowski mener at et fåtall store industriforetak i dag kontrollerer produksjonen av varer i verden og at de hemmeligholder hvordan de produserer disse. Dessuten bygger de produktene så dårlig at de raskt går i stykker – slik at konsumentene stadig tvinges til å kjøpe nye. Dette skal det nå bli slutt på ved at hvem som helst kan laste ned tegningene og bygge sine egne maskiner.

Spist opp innenfra?

Så hva sier produsentene av landbruksmaskiner? Skjelver de i buksene?

I diskusjonsforum på nettet rettes det skarp kritikk mot prosjektet og mot lederen Marcin Jakubowski. Samarbeidsproblemer og dårlig kvalitet på produktene har gjort at mange entusiaster har forlatt Factor e Farm, hevdes det.

Mange peker på at maskinene ikke er godkjente av myndighetene og at de ofte går i stykker.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS