Stekt høne

Nå skal høna på bordet igjen!

Hvert år kastes rundt 2,3 millioner norske verpehøns (og bøndene må betale fem kroner stykket for å bli kvitt dem). Nå kan høns bli til god, gammeldags firkassé-middag på søndag.

Publisert

Kantineleder Michael Hansen ved Nofima vil gjerne utvikle oppskrifter basert på de kokte hønene. Foto: Kjell J. Merok

Forsvaret, Toten eggpakkeri, Norgesgruppen og matforskningsinstituttet Nofima tester nå ut om ferdigkokte høner i egen kraft kan være løsningen for å redusere matsvinnet, skriver forskinng.no

Soldatmat

Hønene slaktes og videreforedles hos Gårdsand i Vestfold. Etter slakt blir hver høne vakuumpakket, for så å trekke i ti timer på 85 °C og deretter fryst ned. Forsvarets kantiner, som er prøvekanin, mottar de frosne høneposene. Når kjøttet er tint, er det klart til å plukkes av skroget og puttes i gryta. De økologiske hønene gjenoppstår som hønsefrikassé for soldatene.

Ut til butikkene?

Foruten Forsvaret er sjukehus og storkjøkken mulige avtakere av hønsekjøttet. Men med videreutvikling kan det heller ikke utelukkes at dagligvarebutikker også kan omsette hønene.

– Prosjektet er interessant. Storhusholdninger etterspør et større utvalg av økologiske produkter, og et relativt stort framtidig volum av økologisk hønsekjøtt vil kunne passe dagligvaremarkedet, sier seksjonssjef Bjørn Huso.

Bonus for bøndene

I dag betaler bøndene rundt fem kroner for hver høne de sender til slakt, så sjøl om bøndene ikke skulle få betalt for hønene som blir til mat, vil de tjene på det. Dersom alle de 2,3 millionene verpehønene, som i dag kastes, brukes til mat, ville den totale besparelsen for bøndene være 11,5 millioner kroner, tilsier enkel hoderegning.

Powered by Labrador CMS