Fendt 700_9

Dansk strid om traktor på veg

Danske 16-åringer kan kjøre traktor med inntil 44 tonns totalvekt. Sjøl om dette ikke skjer i praksis, vil lastebilnæringen ha strengere regler der dette blir forbudt.

Publisert

Danske 16-åringer med traktorlappen kan kjøre ekvipasjer på inntil 44 tonn. Det skaper strid.

Dansk transport og logistik (DTL) er misfornøyd med at 16-åringer kan kjøre traktor med 44 tonns totalvekt med traktorførerkort, mens kravene til lastebilsjåfører er mye strengere. De mener 16-åringer og tunge ekvipasjer er trafikkfarlig, og hevder samtidig at dagens regelverk er konkurransevridende, skriver Maskinbladet.

Landbruket på sin side, representert ved Videncentret for Landbrug og spesialkonsulent i markteknikk, Henning Lyngvik, mener endring av regelverket er unødvendig.

- Grunnen til at løstebilførere skal ha førerkort klasse CE, er jo at lastbiler kan kjøre i 70 kilometer i timen på landevei og 80 på motorvei. Traktoren har en maks hastighet på 30 kilometer i timen. Det er en avgjørende forskjell. En traktor har mindre bremselengde enn lastebil, og følgelig er risikoen mindre, sier Lyngvig.

Han mener dessuten at problemet med 16-åringer og store totalvekter er minimalt i praksis.

- Etter min oppfatning er det svært sjeldent bønder setter 16-åringer bak rattet på store gjødselekvipasjer. Bøndene har rimelig god selvjustis, og det er førere med god erfaring som får kjøre slike ekvipasjer, mener han.

DTL mener også det er svært urettferdig at landbruket ikke har samme krav som lastebilnæringa. At det er mer lønnsomt å bruke traktor til transport enn lastebil, er Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E) ikke enig i. De påpeker at hvis bruk av traktor hadde vært så gunstig som lastebilnæringen vil ha det til, så hadde også de brukt traktor.

- Tvert i mot har de fleste maskinstasjoner som driver transport investert i lastebil, sier Mogens Kjeldal fra DM&E.

Les hele saken her.

"
Powered by Labrador CMS