Hest 1
Hest 1

Hester blir lamme av gift i ensilasje

Veterinær Siv Hanche-Olsen ved Hesteklinikken på Norges Veterinærhøhsole advarer mot ukjent giftsstoff i ensilasje, som lammer hester.

Publisert

Hester er følsomme for urenheter i fôret.

Siden nyttår har minst tolv hester bare i østlandsområdet blitt avlivet grunnet denne lidelsen, som trolig skyldes et ukjent giftstoff. Minst 25 andre viser symptomer. Felles for alle er at de er blitt fôret med ensilasje, skriver tgn.no.

Logistikkmessig er det mange fordeler med ensilage, men nå viser det seg altså at en del hester er blitt syke, mest trolig av giftstoffer i ensilasjen.

" - Giftstoffer fra botulismebakterien utvikler seg fra jord eller døde dyr som har kommet inn i fôret under pakking. Hestene som blir angrepet får problemer med å svelge og spise. I alvorlige tilfeller kan hesten dø av kvelning, forteller Hanche-Olsen som har indremedisin som sitt felt, til Trav og galoppnytt.

Ifølge Hanche-Olsen er det også et annet giftstoff som gir grunn til bekymring, fordi det angriper nervesystemet og med lammelser som resultat. De første symptomene er at hesten begynner å kode med bakbeina. Det vil si at hovleddet lammes, slik at hesten tråkker over og går på oversiden av hoven.

Hva som er eksakt årsaken til problemene vites ikke med sikkerhet, men fellesnevneren for alle hesteme som er blitt syke er at de har fått ensilasje. Så lenge kilden til problemet ikke er funnet, er det vanskelig å finne både forebyggende og medikamentell behandling.

Hanche-Olsen presiserer overfor Trav og galoppnytt at det er få hester som er blitt syke, i forhold til antallet som fôres med ensilasje. Med ensilasje mener Hanche-Olsen fôr som ikke er skikkelig tørket, og pakket inn i plast, melder Trav og galoppnytt.

Powered by Labrador CMS