Veshovda gjerde_1

Gjerderevolusjon

Svein Narve Veshovda fra Egersund har utviklet et helt nytt gjerdekonsept, som i følge ham selv setter en ny tidsregning for gjerding.

Publisert

- Enkelt, rimelig og fleksibelt, sier Svein Narve Veshovda når han beskriver det nye gjerdesystemet.

Svein Narve Veshovda er bonde og har i mange år lurt på hvordan det er mulig å gjøre gjerdejobben enklere, spesielt i kupert terreng. Etter tre års produktutvikling og en million kroner i utviklingskostnader er Veshovda gjerdesystem nå tilgjengelig for salg. Systemet er patentbeskyttet i hele verden.

Allsidig

Systemet kan erstatte både tradisjonelle gjerder, strømgjerder og piggtrå, permanent eller midlertidig. Systemet er først og fremst utviklet for landbruket, men Veshovda og hans samarbeidspartene mener det egner seg like godt for kommuner, jernbane og entreprenører.

Systemet består av to trådholdere som er støpt i plast. Maxi er beregnet for jernpåler med 25 mm diameter, mens Mini er spesielt tilpasset montering på trestoplper og vegg.

Systemet har to ulike trådholdere, en for jernpåler og en for tre.

Rustfritt

Maxi tres ned på jernstolpen og låses fast med en rustfri settskrue. Antall tråder og avstanden i mellom dem avhenger av hva som skal gjerdes inne og topografien. Skal du gjerde inne småfe, mener Veshovda at du kan ha inntil 15 meter mellom stolpene. Hvis det er kupert terreng følger trådene terrenget, men stolper som plasseres i søkk må naturligvis låses slik at de ikke trekkes opp.

- For hver 300 meter bør det settes opp en strammepåle med støttestag. På disse pålene tres det på dobbelt antall med trådholdere slik at det er mulig å stramme begge veier, forklarer Veshovda.

Stramminga er like enkel som resten. En spesiell strammer festes i trådholderen, og vris rund med eksempelvis en skralle. Når tråden er strammet låses trådholderen med settskruen.

Til å stramme tråden brukes en spesiell holder samt skralle som fungerer som momentarm.

Halverer tida

- Det har vært viktig å lage et arbeidsbesparende og vedlikeholdsfritt system. Med fem tråder bruker vi under halve tiden sammenliknet med et tradisjonelt gjerde, reklamerer Veshovda.

Men systemet er ikke komplett uten påler, og Veshovda og hans distributør, Nærbø Maskin, har inngått avtale med Norsk stål om levering av jernpåler.

- Alle som forhandler dette systemet kan nå bestille 25 mm jernpåler direkte fra Norsk Stål. Denne avtalen vil halvere prisen, sammenliknet med å kjøpe stolpene via tradisjonelle kanaler. Med dagens stålpris håper vi at prisen blir ned mot 65 kroner for en 1,5 meter lang stolpe, sier Veshovda.

Norskprodusert

Når det gjelder prisen på selve trådholderen, så vil maksi-modellen koste omlag 40 kroner per stykk + mva. Mini-utgaven vil koste det halve. Trådholderne vil bli solgt i pakker på 24 stk. Trådholderne er i sin helhet utviklet i Rogaland, mens produksjonen skjer i Lillesand.

- Det har vært viktig for oss at dette produseres mest mulig lokalt, og i Norge. Vi har fått mange henvendelser etter systemet ble kjent, sier oppfinneren.

Powered by Labrador CMS