Ytong brannvegg_2
Ytong brannvegg_2

Ytong brannvegger, også for fjøs?

Coops nye lagerbygg på Gardermoen får brannsikre vegger i ytong. Den norske importøren Xella Norge mener løsningen også er aktuell i driftsbygninger.

Publisert

Coop vil sikre sine varer mot brann ved hjelp av brannvegger i Ytong.

I 2010 var det registrert totalt 639 landbruksbranner, fordelt på 240 branner i driftsbygninger og 399 branner i boliger, i følge statistikk fra Landbrukets brannvernkomitè.

I disse dager monteres det brannsikre vegger i Ytong i Coops nye lagerbygg. Xella Norge håper nå at deres veggsystem også får innpass i landbruket.

– Ytong er et godt brannveggmateriale i porebetong, som er testet og har bestått helt i henhold til alle de strenge krav som settes av norske myndigheter, sier prosjektleder Thomas Brunett i GSE Group, som er Coops entreprenør.

Ytong er ikke bare ubrennbart, men er også et så tregt material i forhold til temperatur at det selv med tusen graders brann i ett rom kun vil være 70 grader etter seks timer om man har en vegg av 15 cm porebetong. Dette har nylig blitt dokumentert av det tyske instituttet IBMBMPA i Braunschweig, ifølge Xella.

Coops lagerbygg under bygging.

– Ytong brannvegger avgir heller ingen giftige gasser eller røyk i brann. Det finnes boliger i porebetong som selv etter brann kun har behøvd å overflatebehandles før boligen igjen kan tas i bruk,sier Thom Erik Pape i Xella Norge.

Brunett peker også på at de lette Ytong brannveggene fra Xella Norge ikke bare fullt ut er i henhold til alle krav for sikkerhetsgodkjenning, men at de også er så lette at de reduserer behovene rundt fundament og armering. Det gir i sin tur reduserte kostnader, påpeker Brunett.

Kilde: Johansen & Sandgren

Powered by Labrador CMS