forbudsskilt 306.3
forbudsskilt 306.3

Politiet bekrefter forbud

Politiet i Rogaland har konkludert med at skiltet forbudt for traktor betyr at all traktorkjøring er ulovlig, uansett hastighet.

Publisert

- Jeg

har nå vurdert saken og kommet frem til at de forenklede foreleggene er gyldige. Forbudskiltene på denne veien betyr at all traktorkjøring er ulovlig, sier politiadvokat Øyvind Haukland til Stavanger Aftenbladet.

Hva forbudsskiltet 306.3 egentlig betyr, ble aktualisert etter at to traktorførere for kort tid siden fikk forelegg for å ha passert skiltet.

I skiltforskriften forklares forbudsskilt 306.3 på følgende måte:

Forbudt for traktor og for motorredskap konstruert for fart mindre enn 40 km/t.

Konklusjonen fra Politiet er med andre ord den samme som Statens vegvesen har stått fast på i mange år: Forbudt for traktor uansett hastighet.

Folk flest vil tro at "konstruert for fart mindre enn 40 km/t" også gjelder traktor, men det gjør det altså ikke. Her er det norsk gramatikk som avgjør, og ifølge Statens vegvesen referer 40 km/t kun til motorredskap.

Denne tolkningen gir et merklig resultat. Motorredskap (eks. mobilkrav eller finsnitter) som går i 40 km/t eller mer passere lovlig, mens en traktor som går i 50 km/t ikke kan passere.

"
Powered by Labrador CMS