betong
betong

Ny lettbetong utviklet i Trondheim

Forskerne på NTNU og Sintef har klart å framstille en ny type lettbetong som har dobbel styrke, men samme vekt som sin forgjenger.

Publisert

Den nye betongens lave vekt og styrke gjør det mulig å redusere fundamenteringen for nye bygg. Slankere konstruksjoner gir store materialbesparelser, skriver forskning.no

Superlett «innmat»

Kjernen i den nye betongen er et superlett tilslag, det vil si lette partikler som kan sammenliknes med Leca-kuler, som erstatter sand og stein i vanlig betong. Tilslaget utgjør ca. 2/3 av betongen – resten er hovedsakelig sement og vann.

Dobbelt så sterk som Leca-kuler

Dette tilslaget er dobbelt så sterkt som vanlige Leca-kuler. Lettilslaget er utviklet og testet ved NTNU og Sintef på oppdrag fra verdens største produsent av byggematerialer, Saint-Gobain Weber.

Fem ganger sterkere enn Leca-blokker

Resultatet har blitt en betong som er minst fem ganger sterkere enn en Leca-blokk, men har samme vekt. Det kan ifølge seniorforsker og senterleder for Concrete Innovation Center (COIN) ved Sintef, Tor Arne Martius-Hammer, bety store kostnadsbesparelser for byggebransjen.

Sandwich

Det er mulig å tenke seg sandwich-konstruksjoner hvor brødet er høystyrkebetong eller stål og hvor pålegget i mellom er denne superlettbetongen. Det vil kunne føre til enda større vektbesparelser.

Vanntett

Ifølge Martius-Hammer er det den spesielle mikrostrukturen i tilslaget som gjør at nykomlingen kan bli en vannbestandig kjempe i lettvektsklassen.

– Måten vi framstiller tilslaget på, gjør at den får en struktur som kan likne på strukturen i en bikake. Prinsippet er at tilslaget inneholder små og separate luftbobler med vegger med høy styrke.

– Dette gjøres ved å optimalisere framstillingsprosessen og ved tilsetning av hjelpemateriale til hoved-råmaterialet som blåleire, forteller Martius-Hammer.

Powered by Labrador CMS