kaninkjøtt2

Bønder; produsér kaninkjøtt!

Landbruket bør satse mer på kaniner som kjøttprodusenter, oppfordrer en forsker ved Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Publisert

Kaninkjøtt er lekker mat og minner myeom kylling. Foto: Colourbox.com

Kaniner er én av de beste fôrutnytterne blant pattedyrene. De eter grovfôr og forvandler det effektivt til proteiner uten at dyrt kraftôr er nødvendig. Slik sparer kaninoppdrettt både miljøet og lommeboka til oppdretteren.

Omsetter for mer enn 10 milliarder kroner i året

I Sør-Europa er kaninkjøtt en delikatesse og et meget populært kjøttslag til konsum.

Spanjolene leder an i bruken av kanin som middagsmat, fulgt av Frankrike og Italia. Totalt representerer kaninproduksjonen i EU 1,6 milliarder euro hvert år.

Som å spise kylling

Forsker Carl-Gustaf Thulin, ved Centrum för vilt- och fiskforskning, SLU, mener at kaninproduksjon kan passe på det fleste svenske garder. Slik sett skulle situasjonen være den samme i Norge. Han hevder at deler av de 80-90 kiloene kjøtt vi spiser årlig med fordel kan erstattes av kaninkjøtt.

Traumer fra krigens dager

Den største utfordringen blir kanskje å få nordmenn til å spise kaninkjøtt. Mange av den eldre garde, som opplevde krigen, har kanskje aversjon mot kaninkjøtt etter å ha fått det gjennom fem stormfulle år. Yngre mennesker vil kanskkje grine på nesa. Så her har nok Opplsyningskontoret en formidabel oppgave foran seg.

(Kilde:ATL)

Powered by Labrador CMS