Lam1
Lam1

Aggressivt virus rammer lam

Tusenvis av dødfødte lam med misdannelser, som eksempelvis sammenvokste lemmer og vridde nakker, er trolig resultatet av et nytt virus som rammer flere land i Europa.

Publisert

I Aftenposten kan vi lese at de hardest rammede landene er Tyskland, Nederland og Belgia. Men det skal nå også være påvist i England, Luxemburg, Frankrike og Italia. Foreløpig er ikke viruset påvist her i Norge.

Viruset, som kalles Schmallenberg etter den tyske byen der det først ble oppdaget, er også påvist hos storfe og geit, men ikke i like stor grad som hos sau.

I England er 74 gardsbruk rammet. De verst utsatte fylkene er Norfolk, Suffolk, East Sussex og Kent, men viruset har spredd seg langs den sørlige kysten i Cornwall. Enkelte garder har allerede rapportert et tap på 20 prosent som følge av viruset.

Til Aftenposten forteller Snorre Stuen som er professor ved Norges Veterinærhøgskole at viruset trolig er overført fra sviknott. Han forteller også at viruset ser ut til å smitte fra mor til foster, men ikke mellom dyrene i en bestand. Vi leser også at det er lite sannsynlig at mennesker kan ta skade av å spise kjøtt fra smittede dyr.

Videre forteller Stuen til Aftenposten at en vaksine trolig vil være klar neste år, kanskje før. Det avhenger av hvor mange typer som finnes av viruset.

Powered by Labrador CMS