Lely Vector_1

Sjølgående fullfôrvogn fra Lely

Lely lanserte nylig Vector, ei sjølgående fullfôrvogn som drives av batteri. Den er basert på forbrettfeieren Juno, og får hjelp av ei lastekran ved fylling av grovfôr i fôrkjøkkenet.

Publisert

Fôrkjøkkenet med lastekran kan plasseres på utsiden av fjøset. Lely Vector fylles her, og kjører deretter inn på fôrbrettet.

Alle fôrkomponentene som hører med i fullfôrblandinga lagres i et fôrkjøkken, der ei automatisert lastekran har fri tilgang. Den velger ingredienser etter hva du programmerer, og laster de over i Vector-vogna, der alt mikses.

Fôrkjøkkenet rommer grovfôr for inntil tre dager. Hver ingrediens har en bestemt, forhåndsprogrammert plassering. Lastekrana henger i skinner, som er festa til ramma som utgjør fôrkjøkkenet. Systemet kan monteres inne i en fôrsentral, eller utenfor fjøset under et nettingtelt.

Fra fôrkjøkkenet til fôrbrettet guides Lely Vector ved hjelp av en nedfelt ståltråd. Når den kommer inn på forbrettet, sørger en ultralydsensor for riktig avstand til etefrontene.

Utfôringsmengden reguleres ved hjelp av veieceller og varierende framdriftshastighet. En lasersensor registrerer i tillegg mengden fôr foran dyra i ulike avdelinger, og regulerer mengden nytt fôr som tildeles. Den kan også programmeres til å dytte fôret inntil etefrontene mellom fôringene.

Ifølge produsenten er Lely Vector testet i streng kulde i Nord-Sverige, og blant skandinaviske satsingsland, er Norge en av de viktigste for dette produktet.

Klikk her for å se video av systemet.

"
Powered by Labrador CMS