Pressetest_03

Tidenes pressetest

Bedre Gardsdrift, Norsk Landbruksrådgivning og GKN Walterscheid har testet 11 kombipresser. En tilsvarende test har ingen gjort før oss.

Publisert

En lang rekke med kombipresser på ett jorde på Jæren.

Alle de norske importørene av kombipresser stilte velvillig opp med tilsammen 11 presser fra ni produsenter, da Bedre Gardsdrift og Norsk Landbruksrådgivning inviterte til pressetest denne uka. I tillegg stilte GKN Walterscheid med teknisk ekspertise fra fabrikken i Tyskland. Deres oppgave var å måle effektforbruket på pressene.

Målet med testen er å sammenligne ballevekt og effektforbruk på de ulike kombipressene som tilbys i Norge. Alle pressene ble kjørt under like forhold og med lik hastighet. For å korrigere for eventuelle ulikheter i fortørkinga, ble det tatt tre tørrstoffprøver for hver presse. I tillegg ble omkretsen på ballene målt, og tida pressene stod i ro ved pålegging av nett og overføring til pakkebord.

Én av pressene ble i tillegg kjørt med ulikt antall kniver og med ulik hastighet for å se hvordan disse faktorene påvirket ballevekt og effektbehov.

Følgende presser er med i testen:

- Claas Rolland 455 Uniwrap - Ferraboli Omnia 125 OC - John Deere 744 Premium - Krone CF155XC - Kuhn iBio - Kuhn FBP2135 - McHale Fusion II - New Holland BR6090 OC - Orkel HiQ og 1260 Agronic- Welger RP 235 Profi

Resultatene fra testen blir presentert i Bedre Gardsdrift nr. 6, som kommer ut i slutten av august. Vil du vite hvilken kombipresse som lager de tyngste ballene, krever mest effekt eller har minst stopptid, må du sørge for å ha abonnementet ditt i orden. Denne godbiten er nemlig forbeholdt leserne av bladet. Hvis du ikke er abonnent, bestiller du det her.

TV-kanalen tv vest tok turen innom for å se og lære litt om rundballepresser, og ikke minst sjøl få prøve en av ekvipasjene. De vil etterhvert legge deres reportasje ut på www.tvvest.no .

"

Bernd Carstensen i GKN Walterscheid studerer en av effektmålingene som ble logget på Jæren denne uka.

Bernd Carstensen

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS