småskala

Se opp for Mattilsynets sommerpatrulje

Mattilsynets distriktskontorer starter nå opp med tilsyn i virksomheter som driver med butikk og servering knyttet til gardsdrift. De fleste gardsutsalg og serveringssteder vil få besøk i løpet av sommermånedene.

Publisert

Gro Uglenes, i sitt gardutslag i Ulvik, Hardanger, har ikke tid til å sitte og vente til Mattilsynet dukker opp.

Tilsynsperioden avsluttes 30. september. Etter det vil det bli utarbeidet en felles sluttrapport. Denne forventes til å være ferdig januar 2012. Sluttrapporten vil ha en oversikt over hvilke virksomheter som har hatt tilsyn. Sluttrapporten blir offentliggjort.

Egg og honning

Virksomheter som produserer og omsetter egg, honning, syltetøy, saft, urter og produkter av urter kommer til å bli prioritert, røper Mattilsynet.

Det vil være hovedfokus på om virksomheten har tilstrekkelig kontroll med farer i matproduksjonen og serveringen. Det vil si at virksomheten er kjent med hygienereglene, har gode rutiner og tilstrekkelig kompetanse.

Hygienen i høgsetet

Det vil være fokus på flere sentrale punkter i forhold til god hygiene, eksempelvis råvarekvalitet, temperaturstyring, handvaskrutiner, skille mellom reint og ureint og drikkevannskvalitet. Vannkvaliteten vil bare bli fulgt opp der virksomheten har vann fra egen/privat kilde. Internkontroll vil også etterspørres.

Mest mulig lik kontroll

Mattilsynet er opptatt av at det føres enhetlig tilsyn og har nettopp gjennomført en opplæringssamling for aktuelle inspektører.

Småskalasatsing i Mattilsynet

Mattilsynet har i flere år hatt spesiell satsing på småskala matproduksjon. Både mjølk- og kjøttområdet har tidligere vært satsingsområder. Det er allerede utarbeidet en retningslinje for mjølkeområdet og kjøttområdet. Retningslinje for innlandsfiskområdet er under arbeid. Retningslinjene er utarbeidet for tilsynet, men det er ikke noe i veien for at virksomhetene kan få disse. Førstnevnte finnes på Mattilsynets hjemmesider under småskala.

Powered by Labrador CMS