Husqvarna2

Produserer 1,8 millioner sagsverd årlig

Husqvarna sin fabrikk i Sarpsborg produserer samtlige sverd til konsernets motorsager – i alt 1,8 millioner stykker i året. Ingen annen fabrikk i verden produserer like mange sverd under ett og samme tak.

Publisert

Produktansvarlig Oddmund Ihle sjekker sverdene midt i prosessen.

I motsetning til konkurrenten Oregon konsentrerer Husqvarna seg om standard sverdmodeller. Mellom 15 og 20 i antall.

Roboter rundt baut

Ikke alle kjenner til det norske produksjonseventyret som foregår i den tidligere KPS-fabrikken (leverte blant annet kjøleskap og komfyrer på 50- og 60-tallet) i Sarpsborg. Hvordan er det mulig å holde liv i en slik mekanisk produksjon i Norge, vil du sikkert spørre?

– Det skyldes nok først og fremst at fabrikken er fullautomatisert. Stålet kommer inn på ”rull” og via flere robotstasjoner ender det opp som sverd i den andre enden. Det er stort sett lakkeringsbiten og pakkinga som fremdeles krever menneskehjelp, forteller produktansvarlig Oddmund Ihle.

”Skjæresenter”

Fabrikken, som har døgnkontinuerlig produksjon, leverer foruten nevnte sverd også mellom 700 og 800 000 kutteorganer til Husqvarnas ryddesager årlig. Fabrikken går følgelig under betegnelsen ”skjæresenter” i det verdensomspennende konsernet.

Elektriske motorsager

I en annen ende av det store produksjonslokalet i Sarpsborg finner vi en avdeling som monterer elektriske motorsager. I alt 30 000 ser dagens lys årlig. Forløperen til denne elektriske saga ble i sin tid utviklet av Jobu. De elektriske motorene som sitter i sagene kommer sjølsagt fra Kina.

Store lokaler – få folk

Totalt arbeider det rundt hundre personer på den enorme fabrikken. Av disser er 20 engasjert i salg og markedsføring. Resten jobber i produksjonen og med funksjonæroppgaver.

Les Husqvarnas historie her

"

En ny stålrull heises på plass for å bli til flere tusen sagsverd.

Powered by Labrador CMS