robot5

Lukeroboter erstatter tolv mann med hakke

Lukeroboter kan erstatte ett dusin personer med handhakke i grønnsaksåkeren – dersom du er villig til å bla opp en halv million og oppover.

Publisert

Den danske lukeroboten i sving i hjertesalaten hos Bjertnæs.

Lukeroboter og utstyr til mekanisk og termisk ugrasbekjemping fikk over hundre personer til å ta turen til grønnsaksmarkdagen på Nøtterøy sist torsdag. Det var foregangsfylket i økologisk grønnsaksproduksjon, Vestfold, i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving Viken og NLR SørØst og NLR Østafjells som arrangerte fagdagen.

Dansk og engelsk robot

Det var to lukeroboter som ble demonstrert – en dansk og en engelsk. Den første gikk i salat den andre i selleri. Men begge kan også med hell brukes i andre kulturer. Representanter fra de to bedriftene som framstiller robotene var til stede på markdagen.

To forskjellige renskemetoder

Den danske roboten opererer med to hakker som kommer inn fra hver side og tar ugraset mellom plantene. Den engelske har et roterende organ som går i en drøy halvsirkel rundt plantene. For å få med seg alt ugraset, må roboten angripe plantene fra begge sider.

Luker om natta

Den danske roboten har ett kamera for hver rad og er i tillegg utstyrt med lys, slik at den kan gå om natta. Den engelske har ett kamera plassert høyt oppe som favner tre rader. Den er ikke utstyrt med ekstralys og kan ha problemer med å identifisere plantene på ”skyggesida”.

Mye mekanisk utstyr mot ugras

Det var ikke bare roboter som ble demonstrert under markdagen. Ulikt utstyr for mekanisk og termisk ugrasbekjemping fra Harald Bjerkes Eftf, Bjerknes Maskinforretning, Freberg Maskin og Yding Smedie fra Danmark var også på plass – alt fra handholdt redskaper til større radrensere og seksjonsfreser. Demonstrasjonene fant sted på tre forskjellige garder; Bjertnæs, Fosaas og Freberg. For å minske ”folkehavet” på de tre gardene, var det parallelle demonstrasjoner hver hele time på de tre stedene.

Leif Jensen fra Yding Smedie i Danmark svarer på spørsmål etter å ha kjørt en Bärtschi Fobro børsterenser.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS