Asparges2
Asparges2

Kokk: - Norske asparges tar kaka!

De slanke, grønne aspargesene fra Sønsterud gård på Hvasser i Vestfold bringer Bent-Åge Rustad til de store høyder. Kokken på Gamle Tårnhuset restaurant på Kolbotn blir lyrisk ved synet av dem.

Publisert

Kokk Bent-Åge Rustad på Gamle Tårnhuset restaurant med sin yndlingsgrønnsak: grønn asparges.

- Asparges er kongen over alle grønnsaker. Særlig når vi får slike eksemplarer som disse fra Sønsterud gård på Hvasser, sier kokken og stryker de lange, smekre stilkene kjærlig.

17. mai-grønnsak

- Den importerte aspargesen når ikke den norskproduserte til knærne! Smaken er uovertruffen. En varm april gjorde at vi fikk norske asparges til 17. mai. Det er tidlig. Samtidig ble mai litt kaldere, slik at veskten bremset litt opp. Det gjorde sitt til at aspargesen fikk tid til å samle enda mer smak, forklarer Bent-Åge.

Lite går til spille

- En annen fordel med den norske aspargesen er at det blir lite svinn. Vanligvis brekker du av den nederste delen av stilken. På de utenlandske forsvinner dermed halve grønnsaken, mens du nærmest kan spise den norske som den er.

En produksjon for deg?

I dag produserer vi bare fem prosent av de 2000 tonnene vi spiser av grønn asparges hvert år. Noen som føler seg kallet? Riktignok tar det tre år å etablere et aspargesfelt. Men vi vet noen som blir glade om du gjør det. Ikke sant Bent-Åge?

I siste nummer av Bedre Gardsdrift hadde vi en større artikkel om asparges. Har du ikke bladet, sier du? Da kan du abonnere her!

"

Lang og smekker med et kledelig "magebelte". Asparges fra Sønsterud gård på Hvasser.

Powered by Labrador CMS