Tombfagskole

Den reisende fagskolen

Studentene ved fagskolen på Tomb har nettopp vært på en firedagers studietur til Sverige. Om to små uker legger de ut på enda en utenlandstur.

Publisert

Faglærer og reisegeneral Einar Østmo (t.v.) og studentene fra Tomb fagskole med Viking Genetics-cap foran Avan gård i Halland.

Da står Østerrike og Tyskland for tur. Besøket innledes hos de to østerrikske produsentene Wasserbauer (fôringsteknikk) og Rosensteiner (klauvpleie). Neste dag er de på tysk side og skal se på gummimatter hos Kraiburg. I Bayern venter dessuten to gardsbesøk rundt grensebyen Tittmoning og flere forskningssentre.

Bakgrunn for egne meninger

– For Tomb kan klasserommet likeså godt være ute hos bonden, produsenten eller en forskningsstasjon. Målet er å gi studentene ulike innfallsvinkler og sørge for at de får flest mulig impulser i løpet av skoleåret. Det finnes ikke én sannhet. Håpet er at skoleåret gir studentene en solid plattform, slik at de kan treffe de ”riktige” valgene når de vender hjem til garden eller til en rådgiverstilling, sier faglærer, reisetilrettelegger og fast bussjåfør på utfluktene, Einar Østmo.

Det finnes ingen dumme spørsmål – bare teite svar

Høydepunktet under Sverige-turen var nok besøket hos DeLaval på Hamra gård. Men også Viking Genetics Internasjonal i Skara må nevnes. På de fire stappfulle dagene rakk reisefølget også Uddetorp Naturbruksgymnasium, fire gardsbesøk, et rådgivningsselskap og den nordiske Keenan-importøren. De vitebegjærlige og diskusjonsglade studentene sprengte alle tidsrammer, så reisegeneral Østmo måtte forsøke å ta igjen det tapte på motorveien og ved å utsette flere måltider.

Glemmer ikke Norge

Nå skal ikke leseren tro at fagskolen bare reiser utenlands. Før jul var de på besøk hos både Geno på Hamr og Store Ree på Stange hvor ”arv” var tema. På samme turen rakk de også innom Q-meieriet i Gausdal. Før skoleåret er omme venter en tur til Graminor på Hamar og Apelsvoll forskningsstasjon på Toten for å se nærmere på det som skjer innen sortsutvikling.

Spinker og sparer hver måned

Hvordan fagskolen har råd til all denne reisevirksomheten? Hver måned setter studentene inn 750 kroner i Reisekassa. Enkel hoderegning tilsier at dette utgjør 7500 kroner i løpet av ti måneder. Reisa til Bayern gjør nok det djupeste innhogget i sparepengene, men reisegeneral Østmo er en kløpper til å finne gode og billige løsninger, så turen blir likevel overkommelig i pris.

Vi kan bare ønske god tur!

Powered by Labrador CMS