Multitasker

Bøndene er de ekte multitaskerne!

Trodde du at multitasking er noe som er oppfunnet av busy byfolk? Feil, skriver Aftenposten i søndagens utgave. Det er bøndene som er det ekte multitaskerne med reelle jobber, ro i sjela og låg profil.

Publisert

Byggfag er den neste største gruppa attåtnæringer i landbruket. Foto: colourbox.com

Det er familien Brekk i Uvdal som blir brukt som eksempel på ekte multitasking, eller mangesysleri, som er et bedre norsk ord. Det går kort og godt ut på å kombinere gardsdrifta med anna næring. Og sa snakker vi ikke om flytte rundt på papir!

Turisthytte på Hardangervidda

Familiefar Knut Harald Brekke er sauebonde i bånn med 80 vinterfôra søyer. I tillegg er han skogsarbeider, entreprenør, hyttevert og vaktmester. Familien eier og driver turisthytta Heinseter på Hardangervidda to timers reise fra garden i Numedal. Der er det stort sett kona Bjørg som regjerer, når hun ikke skjøtter deltidsjobben innen pleie og omsorg i kommunen.

Praksis framfor PC

Men både på turisthytta og ellers i gardsdrifta trår de to sønnene på femten og nitten år til. Guttene er lært til å ta i et tak fra de var små. Derfor er de nå nevenyttige personer som kan mer enn å spille Warcraft og chatte på sosiale medier.

Du finner hele artikkelen i søndagens utgave av Aftenposten i bilaget "Jobb"

De seks viktigste attåtnæringene

Aftenposten skriver at seks av ti bønder driver anna virksomhet på garden enn landbruk. Her er de seks største tilleggsnæringene:

VED: Hver fjerde bonde driver med vedsalg og anna biobrensel.

UTLEIE: Å selge jakt- og fiskerettigheter er like utbredt som vedsalg, mens en mindre andel (13,4%) leier ut egne bygninger til lagerhold og liknende.

KONSULENTER: Takket være høgere utdanning, er det mange som tilbyr rådgivning, konsulent- og regnskapstjenester, primært til andre bønder og næringsdrivende i bygda.

BYGG: Én av tolv bønder tilbyr tjenester innen ulike byggfag, mens en mindre andel driver gardssag eller er med i organisert virksomhet som bygdeservice med handverks- og entreprenørvirksomhet.

TURISTER: Overnatting utgjør 7,3 prosent, men salg av gardsmat, opplevelser, servering og kulturtilbud er også utbredt.

OMSORG: Tjenester knyttet til rehabilitering/omsorg er like vanlig som tjenester knyttet til skole/barnehage eller av typen Åpen gård (ca 4 %)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS