Framside BG1108

BG 8/11: Enklere bruk av avlingsdata

Programmet skifteplan kommuniserer nå med John Deeres Greenstar-system. Det forenkler elektronisk bruk av avlingsdata og grunnlagsdata.

Publisert

Bedre Gardsdrift 8/11 er leveres i dag til posten, og bladet har dermed tatt fatt på den siste etappen til godt over 15 000 postkasser og postbokser over det ganske land, og i utlandet.

Framsida prydes av Marius Vang Stene som tresker bygg. Det er i seg sjøl ikke unikt, men Marius og hans arbeidsgiver Agrovin AS er én av 20 pilotbrukere som tester siste versjon av Skifteplan, der avlingsdata overføres elektronisk fra tresker til PC, og grunndata motsatt vei. Så langt er erfaringene med systemet svært gode, forteller marius.

Av det øvrige innholdet kan vi nevne:

Mer enn bare småsmart

Som 15-åring bygde Tore Granbakken sin egen traktorhenger. Siden harhan vært med å utvikle six-pack-pakkemaskinen og hjulpet Volvo Aero med å male akslingene til jetmotorer i fly.

Puma viser tenner

Traktortesten denne gangen er av Case IH Puma CVX 230. Dieselforbruket er 12 prosent lavere enn gjennomsnittet, noe som tilskrives den nye Tier 4i-motoren med AdBlue.

USA: Harde tak for store mjølkebruk

Amerikanske mølkebønder har drevet med tap de siste tre åra. Det gjelder også Kooistra Farm til tross for at eierne driver ett av de beste mjølkebrukene i hele Illinois.

Presser rundballer med 47 hk

Vi har presset rundballer med en New Holland T3030 og Welger RP12 i bratte vestlandslier. Det fungerte imponerende godt.

Axion den store

Med Claas Axion 900-serie tilbyr Claas konvensjonelle traktorer opp til 400 hk. Vi har prøvekjørt traktoren i Tyskland.

Små margiger mellom liv og død

Heldigvis er det langt færre alvorlige ulykker med traktor nå enn for få år siden. Med litt ekstra omtanke kunne enda flere vært unngått.

Big Bud

På vår USA-turne kom vi over mange store amerikanske klassikere, deriblant Big Bud fra 1981.

Mobiltest

Vi har testen Samsung B2710 Xcover. Hva vi synes, kan du lese på side 51.

1981: - Grensa for førerkomfort er nådd

På begynnelsen av 80-tallet var førermiljøet i fokus, og flere produsenter lanserte nye førerhytter. Leder for prøveavdelinga i LTI (Landbruksteknisk Institutt), Gunnar Weseth, hilste utviklinga velkommen, men mente at grensa for hva bøndene kan betale for traktoren var nådd.

Kinderegg for veien

Maviteknik tilbyr vingeskjær med bredde inntil 4,8 meter, og som kan brukes begge veier. I tillegg kan det påmonteres riveskjær som løsner is og hard grus.

Hold humusen i hevd

Ved å sørge for at det organiske innholdet i jorda vedlikeholdes, forbedrer Jos og Ben Steggink jordstrukturen. Dette gir gunstig utslag på sukkerbete- og potetavlingene.

Rundballeekspressen

Leif Yngve Solhjems rundballekevipasje er en alt i ett ekvipasje; En MB-trac 1500 utstyrt med frontmontert slåmaskin, kombipresse og bakmontert laster med balleklype.

Nordiske hveteprodusenter, siste del

2010/11 har vært utfordrende for våre tre hveteprodusenter. I Sverige og Danmark har det allikevel gått værre enn fryktet, mens det i Norge ble verste år i manns minne.

Smaksprøve på Agritechnica

Årets medaljevinnere er klare, og vi gir deg en smakebit.

Powered by Labrador CMS