marsvin
marsvin

Åpner minnelund for kjæledyr i Lillehammer

Lørdag foretas den første begravelsen av dyr på ”Poten minnelund” i Rudsbygd i Lillehammer. Har du en slange, en hest eller ei ku du var svært glad i, må du imidlertid søke om spesialtillatelse for å begrave dem.

Publisert

Dersom yndlingsslangen til Mathilde skulle dø, er det ikke bare å begrave den. Hun må første søke Mattilsynet om lov. Foto: colourbox.com

I dag finnes det bare to slike minnelunder for dyr i landet. Den ene dyregravlunden ligger i Sparbu i Trøndelag og den andre i Skien.

Plass til 500 graver

– Vi har venta på godkjennelse fra Lillehammer kommune i nesten et år. Nå har vi fått den og folk har begynt å ta kontakt om plass, forteller initiativtaker Kristina Jørstad til NRK.

Minnelunden er foreløpig på to mål tomt og har plass til 500 graver.

Minnesamvær for marsvinet?

Prisen på å ha et gravsted i 20 år avhenger av størrelsen på dyret. Or en hund må du ut med 6000 kroner. Kostnadene avhenger også av hvilken ”begravelsespakke” du velger. Ønsker du en seremoni og minnesamvær etter begravelsen, må du bla opp mer.

Riktig å menneskeliggjøre dyr?

Hundemassør og hundefysioterapeut Kristina Jørstad, som har stått i spissen for gruppa som har jobbet fram gravlunden, forteller at de er blitt sponset av Innovasjon Norge med 150 000 kroner. Jørstad vedgår at det har vært ulike reaksjoner på minnelunden for dyr. Mange mener det er å menneskeliggjøre dyr ved å lage en slik gravlund. Andre har vært positive og har allerede meldt sin interesse ved å tinge plass.

Mindre dyr i første omgang

– Vi tenkte som så at alle mennesker som har dyr blir veldig glad i dyra sine, slik som du blir glad i mennesker. Og da vil veldig mange ha glede av å ha et sted å gå til når det ikke er mer. Slik som med andre nære familiemedlemmer, fortsetter Jørstad.

I utgangspunktet er det kjæledyr som fugl, hamster, hund og katt som kan stedes til hvile på dette gravstedet.

Må spørre Mattilsynet

Gravlunden skal i utgangspunktet være åpen for alle mulige kjæledyr. Ønsker du imidlertid å gravlegge hesten din, ei god mjølkeku eller store reptiler, må du først ta kontakt med Mattilsynet, sier Jørstad.

Du kan tinge plass i dag

Jørstad sier at kundene kan bestille plass på gravlunden over nettet. Det er også mulig å reservere plass for kjæledyr som fortsatt lever i beste velgående.

Begrave Boasson Hagens sykkel?

Rudsbygdas store sønn, proffsyklisten Edvald Boasson Hagen, kan kanskje allerede nå bestille plass på minnelunden for yndlingssykkelen sin, som han vant to etapper med i årets Tour de France?

Powered by Labrador CMS