John Deere 960 rundballepresse_1

Banebrytende variabelpresse

På Sima viser John Deere en variabelkammerpresse med en banebrytene konstruksjon som gir betydelig økt kapasitet.

Publisert

Lett bakluke, bevegelige sidevegger og reverserende bunnvalser gir rekordraskt balleutkast.

Forfra ligner John Deere 960 på en ordinær rundballepresse, men bak er den tradisjonelle luka byttet ut med noe som ligner en presenning.

- Den lette bekledningen på John Deere 960 er en av hemmligheten bak den nye pressa, som har en kapasitet som er 20 prosent høyere enn tradisjonelle presser, sier Nicolas Dubois produktsjef for maskiner til fôrproduksjon hos John Deere i Frankrike.

- Bakluka på en konkurrerende maskiner veier helt opp til 800 kg. På John Deere 960 og 990 veier den kun 230 kg. Det gir mulighet for å redusere tiden det tar for å åpne og stenge luka. Undersøkelser viser at det kun tar 4,4 sekund fra ballen har fått på nett, til den er ute av pressa. Samtidig gir kombinasjonen store hjul og lav vekt på luka en betydelig forbedring af pressas stabilitet, sier Nicolas Dubois.

Bevegelige sidevegger

I tillegg til en raskere åpning av bakluka, trekkes sidene i kammeret ut 50 mm i det bakluka åpnes. Dermed blir det mindre friksjon mellom ball og sidevegger. Om ikke det er nok, endres rotasjonsretningen på de nederste rullene slik at ballen nærmest kastes ut av kammeret.

Sparer en time om dagen

På en normal presse tar det ca. 15 sekunder å tømme kammeret. Med John Deeres nye konstruksjon, har Nicolas Dubois regnet ut at kapasitetsøkningeni den nye pressa tilsvarer én time om dagen.

- Vi presser 60 baller i timen og sparer 10 sekunder per ball. Det er 10 minutter i timen. I løpet av en arbeidsdag på seks timer har vi spart en hel time. Den kan vi så bruke til å presse ennå mere, og dermed får vi en kapasitetsøkning på 20 procent, hevder produktsjefen.

Kun to belter

Pressinga skjer med to endeløse belter. Hvert belte er 573 millimeter bredt, og strammes opp av både hydraulikk og fjærer.

- Med kun to belter er pressekammeret stort sett tett. Spesielt ved pressing av høy minimerer det tapet av små og næringsrike plantedeler, sier Dubois.

Med og uten kniver

De nye pressene kommer i to varianter, der 960 presser baller med en diameter opp til 1,60 meter, mes 990 presser baller på inntil 1,85 meter.

Begge modellene leveres med eller uten kniver. Vil du ha kniver, kan du velge mellom 13 og 25. De knivløse modellene kalles RotorFlow HC, og navnet angir at materialet føres inn i ballekammeret ved hjelp av en stjerneformet innmatervalse.

- Valsen og skruene som samler opp materialet fra den 2,20 meter brede pickupen, er samlet i én enhet, og montert nær pickupen. Det sørger for en jevn materialflyt fra pickup og inn i pressekammeret. For å effektivisere oppsamilingen, har pickupen fem rekker med kraftige pickupfjærer, forklarer den franske produktsjefen.

På pressene med kniver, erstattes stjernevalsen av en materotor. På modellen med 25 kniver kan føreren velge å bruke 0, 12, 13 eller 25 kniver. snittes.

Klar til 2012

Utviklingen av de nye pressene har tatt nesten 10 år, og de nye modellene skal ferdigstilles i løpet av 2011. Målet er at de skal være klare for levering til sesongen 2012.

Powered by Labrador CMS