rev
rev

Mikkel rasket fra Femunden til Rena

En rev med GPS-sender har vandret over 110 kilometer fra Femunden og sørover på én måned, trolig på jakt etter mer å spise.

Publisert

Den unge hannreven ble merket 11. november i Tufsingdalen rett øst for Femunden. Etter noen dager med matsøk langs stranda, la den ut på langtur, skriver forskning.no

Rasket over isen

Turen gikk først rett sørover, over snaufjellet mellom Sølensjøen og Isteren. Så rasket den østover isen på Galtsjøen før den satte snuta videre sørøstover mot Engerdal.

Endte opp ved Løpsjøen

Så trasket revelabbene videre over Kampflåhøgda og vidder og frosne myrer ned mot Osdalen. Én måned seinere endte reven opp i Åmot, rundt ei mil nordøst for Rena. Og der trasker den rundt fortsatt, i området nordøst for Løpsjøen, et navn som sømmer seg godt for en rev som løpt så langt!

Mikkel på tråden

- Jeg får telefon fra reven om lag hvert tredje til fjerde døgn, spøker Tomas Willebrand. Willebrand er professor ved Høgskolen i Hedmark, og leder merkeprosjektet ”På sporet av rødreven”.

Mobilen hans ringer nemlig hver gang GPS-senderen til reven kobler seg opp via GSM mobilnettet og overfører posisjonsdata for hver 12. time.

Fire rever med GPS-sender

- Vi har merket fire rever, ei tispe og tre hanner, men ingen har gått på langt nær så langt som denne unge reven. Vi hadde nok ventet at de ville gå langt, men ikke så ekstremt langt, sier Willebrand til forskning.no.

Ungdommen tvinges ut

I karrige områder med mindre føde vil de yngre dyrene trolig tvinges ut fra området der de er født, fordi det er for lite mat til alle. Kanskje vil eldre, dominerende søsken jage dem vekk, tror Willebrand.

Venter på flere telefoner fra Mikkel

Foreløpig vet man lite om revens vandringer i den kalde årstid, på jakt etter mat.

Derfor ser Willebrand og kollegene hans fram til mange flere oppringninger fra deres utegående firbente radioreporter med rumpa så lang, før batteriene fra senderen trolig dør en gang til neste høst.

Den svarte linja viser revens vandring. Kart: Høgskolen i Hedmark

Powered by Labrador CMS